Cum ne protejăm de efectele caniculei

În România, vremea este caracterizată ca fiind caniculară atunci când temperaturile maxime ating sau depășesc 35 °C în cursul zilei și se situează în jurul a 20 °C sau peste acest prag, noaptea. Canicula se manifestă printr-o căldură dogoritoare specifică zilelor calde de vară, arșiță, zăpușeală, năduf.

Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme, Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara recomandă populației să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil:

  • expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18;
  • consumul de alcool (inclusiv bere sau vin);
  • consumul băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola);
  • consumul de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase, alte dulciuri) deoarece acestea favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
  • activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).

Recomandări de aplicat:

  • consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Trebuie să consumăm un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.Fără o hidratare corespunzătoare, care sămențină temperatura corpului în jur de 37 grade Celsius, pot apărea crampele de căldură, insolația, epuizarea sau șoculcaloric (piele foarte caldă, roșie și uscată, dureri de cap violente, dezorientare și pierderea cunoștinței – leșin), eventual convulsii.
  • să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete(pepene galben/ roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă;
  • este  bine de ştiut că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;
  • să facem duşuri călduţe, fără a ne şterge de apă – are efect răcoritor;
  • aparatul de aer condiţionat trebuie reglat astfel încât diferența de temperaturădintre interior și exterior să fie cumaxim 5 grade Celsius mai mică. Exemplu: dacă afară sunt 38 de grade Celsius, în interior putem să setăm aerul condiționat cu maxim 5 grade mai puțin, adică la 33 grade Celsius. De asemenea, filtrele aparatelor de aer condiționat trebuie curățate și dezinfectate periodic, pentru a reduce riscul îmbolnăvirilor datorate microorganismelor ce se pot dezvolta în interiorul acestora;
  • persoanele care suferă de diferite afecțiuni își vor continua tratamentul, conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente;
  • în cazul apariţiei unor simptome cauzate de caniculă şi/sau agravării celor datorate afecţiunii cronice solicitaţi imediat ajutor medical.Cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră. Fără acordarea rapidă a îngrijirilor medicale de urgență, șocul hipertermic poate fi fatal;
  • vestimentația trebuie să fie lejeră, din fibre naturale, de culori deschise. Pe cap vor fi purtate pălării de soare sau șepci în culori deschide;
  • dacă este absolut necesară ieșirea din locuință pe perioada caniculară a zilei, ar fi bine să luăm cu noi o sticlă cu apă potabilă;
  • protejarea locuințelor de supraîncălzire: ferestrele expuse la soare vor fi închise și protejate cu jaluzele sau draperii. Vor fi deschise seara târziu, noaptea și dimineața devreme, provocând curenți de aer. Aparatele electrocasnice (plita, cuptor, tv, radio, calculator, laptop, etc.) care nu sunt imperios necesare a fi folosite, vor fi oprite și scoase din sursele de alimentare cu energie electrică, deoarece și acestea degajă căldură, inclusiv becurile aprinse perioadăîndelungată;
  • o mare atenție trebuie acordată copiilor, vârstnicilor și persoanelor cu dizabilități, oferindu-le periodic lichide, chiar dacă nu sunt solicitate;
  • părinții trebuie să evite ieșirea cu copilul din casăîn intervalul orar 11-18, mai ales dacă este foarte mic (0-12 luni);
  • se vor consuma numai alimente proaspete, din magazinele care dispun de instalații

frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor ușor

perisabile, iaralimentația va fi predominant din legume și fructe proaspete;

  • menținerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte 3 – 4 dușuri pe zi.

Ministerul Sănătăţii recomandă tuturor agenţilor economici să îşi readapteze programul de lucru în zilele cu temperaturi ridicate astfel încât să protejeze sănătatea angajaţilor.

Sectoarele de activitate economică vizate sunt  cele în care salariaţii lucrează în aer liber (construcţii, agricultură, activităţi portuare, autostrăzi) sau acolo unde este vorba despre aglomerări sau spaţii închise, aşa cum este cazul industriei textile sau a industriei metalurgice, brutării, etc.

Pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă şi ameliorarea condiţiilor de muncă, este recomandat ca angajatorii să reducă intensitatea şi ritmul activităţii fizice în zilele cu temperaturi înalte. De asemenea, este bine să asigure ventilaţia la locurile de muncă şi să se permită alternarea efortului dinamic cu cel static, precum şi a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite.

Pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, angajatorul are obligaţia de a asigura apă, câte 2-4 litri/pers/schimb, de a asigura echipamentul individual de protecţie şi duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii au obligaţia ca, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor, să aplice măsuri vizând reducerea duratei zilei de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru şi, în cazuri speciale, întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Partajează această știre

Lasă un răspuns