Cum alegem pepenii ?

Gustoși, răcoritori, cu o aromă unică, pepenii roșii sau galbeni ne potolesc setea în zilele caniculare, oferindu-ne, totodată, o mulțime de substanțe nutritive esențiale organismului. Cum îi alegem pe cei mai buni și care sunt calitățile lor terapeutice, vom vedea în cele ce urmează.

Pepenele roșu – calități terapeutice

Potrivit specialiștilor, pepenele roșu hidratează de două ori mai mult decât apa. De asemenea, acesta conține o substanță cu un puternic efect antioxidant și un rol important în reducerea riscului de apariție a diverselor forme de cancer.

Dă rezistență organismului

Prin conținutul generos de vitamina B6, tiamină, vitamina C și mangan, pepenele roșu dă rezistență organismului împotriva agenților infecțioși, fiind considerat un puternic stimulent al sistemului imunitar.

Reglează tractul intestinal

Cu un conținut ridicat de apă și fibre, pepenele roşu ajută la prevenirea constipaţiei şi promovează sănătatea tractului digestiv.

Reglează ritmul cardiac

Sursă importantă de potasiu, pepenele roșu ajută la reglarea ritmului cardiac și a presiunii arteriale. În urma studiilor efectuate s-a ajuns la concluzia că acest fruct delicios oferă protecție sigură împotriva bolilor cardiace.

Detoxifiază organismul

Consumat în porții generoase, pepenele roșu ajută la detoxifierea organismului. Datorită conținutului redus de calorii este folosit cu succes în curele de slăbire întrucât alungă foamea, ajută la eliminarea apei reținute în corp, având, totodată, și efect diuretic.

Pepenele rosu este recomandat si in curele de slabire, datorita continutului redus de calorii, in schimbul unui aport bogat de nutrienti. Acest fruct se poate consuma in portii generoase, alunga foamea cu rapiditate si faciliteaza eliminarea apei retinute in corp, avand si efect diuretic. In plus, gustul placut al pepenelui rosu il recomanda ca un bun inlocuitor al deserturilor hipercalorice, asa cum este inghetata.

Reduce durerile musculare

Atât pepenele roșu cât și sucul său pot reduce durerile musculare date de contracţiile tip „cârcel“, îmbunătățind, totodată, timpul de refacere după exerciţiile intensive ale sportivilor. Cercetătorii cred că acest lucru este datorat substanţelor pe care pepenele roşu le conţine.

 

Semințele de pepene roșu

Asigură o digestie bună și totodată, elimină paraziții intestinali asigură o bună digestie şi luptă împotriva paraziţilor intestinali. De asemenea, ele conţin un antioxidant care este esenţial în combaterea aterosclerozei, a hipertensiunii şi a anginei pectorale.

Cum se consumă ?

Se decojesc și se macină fin, după care, se vor consuma una-două linguri pe zi, la care se poate adăuga puțină miere de albine.

 Ceaiul din semințe

Este recomandat de specialiști pentru eliminarea nisipului și a pietrelor de la rinichi, fiind un excelent diuretic. Se prepară din patru linguri de semințe, care se zdrobesc și se pun la fiert timp de 15 minute, în doi litri de apă. Ceaiul strecurat se bea pe parcursul a două zile, după care se face o pauză de trei zile. Pentru efecte maxime, tratamentul se repetă la două săptămâni.

Cum alegem pepenii roșii

Atunci când dorim să cumpărăm un pepene roșu, trebuie să fim atenți la:

Coaja fructului

Aspectul ei trebuie să fie uniform, semn că lubenița este bine coaptă. Dacă coaja are un aspect stafidit, acesta poate fi un indiciu că lubenița nu este culeasă de curând. De asemenea, coaja nu trebuie să aibă urme de înțepături, prin care puteau fi introduse tot felul de substanțe chimice. Pepenii care au lovituri, pot avea gustul alterat.

Codița pepenelui

Este mai verde la cei culeși de curând și uscată la cei depozitați perioade mai lungi. Dar, acest test nu este valabil la cei comercializați în hypermarketuri, care au spații de depozitare la rece și pot păstra pepenele proaspăt mai mult timp. Punctul din partea opusa coditei trebuie sa fie galben, semn că lubenița este coaptă.

Interiorul fructului

Trebuie să fie roz și dulce, nicidecum violet. Pepenele ”forțat”, nu a avut timp să acumuleze zaharurile necesare, dar nici să aibă aspectul roșu natural. Astfel de pepeni au semințele albe. Mai există situații, spun cultivatorii, în care pepenii au majoritatea semințelor negre, dar mai sunt și unele albe. Acest lucru se întâmplă din cauza condițiilor meteo, iar acești pepeni nu sunt periculoși.

Dulceața fructului

Specialiștii spun că nu există nici o legătură între dulceața unei lubenițe și faptul că pepenii au coaja de un verde închis sau sunt ”vărgați”. Este doar o chestiune ce ține de soiul sau hibridul ales de producător.

Pepenele copt

Va fi mai greu, semn că are mult suc și poate fi consumat. De aceea, din doi pepeni aproximativ de aceeași mărime, vom opta pentru cel mai greu.

Testarea pepenelui achiziționat

Ca să ne dăm seama dacă pepenele roșu conține coloranți, vom proceda în felul următor:

  • Adăugăm o bucățică de miez într-un pahar cu apă la temperatura camerei. Dacă apa va deveni doar tulbure înseamnă că este totul în regulă. Dacă apa se colorează în roz sau galben înseamnă că pepenele a fost injectat cu tot felul de coloranţi.
  • La tăiere, atât miezul pepenelui roșu cât și a celui galben trebuie să fie moale și cu aspect nisipos. Dacă acesta este neted şi lucios, ceva nu este în regulă.
  • Nervurile prezente în miezul pepenelui trebuie să fie de culoarea fructului, nicidecum albe.
  • După achiziționare, vom pune pepenele într-un vas cu apă. Dacă acesta se va ridica la suprafața apei, este semn că fructul poate fi consumat. În cazul în care acesta se lasă la fundul vasului, nu este recomandat a fi consumat.
  • Dacă pepenele roşu sau galben lăsat peste noapte în frigider rămâne lipicios, acesta este încă un semn că are conţinut crescut de nitraţi. Dacă acesta se usucă puţin, înseamnă că poate fi consumat fără grijă.

Pepenele galben

Provine din zonele exotice ale Asiei, de unde a ajuns și în Europa. Bogat în fibre,vitamine și minerale, pepenele galben este un energizant natural, care aduce multe beneficii organismului. Este fructul cu cel mai bogat conținut de vitamina A, având, totodată, un aport redus de grăsimi și calorii.

Calități terapeutice

Întărește sistemul imunitar

Fruct – medicament, cum îl numesc specialiștii, pepenele are un rol important în menținerea sănătăţii organismului. Rduce riscul atacului cardiac, are acţiune reglatoare asupra apetitului, dă rezistență organismului împotriva agenților infecțioși, fiind considerat și un puternic stimulent al sistemului imunitar.

 

Detoxifiază organismul

Dacă se consumă înainte de masă, pe stomacul gol, pepenele galben ajută la detoxifierea organismului, reglează apetitul, având și calitatea de a potoli senzația de foame.

Combate stresul

S-a constatat că, un consum regulat de pepene galben combate cu succes stresul zilnic.

Împiedică retenția de apă

Datorită conţinutului bogat de potasiu, pepenele galben ne ajută la eliberarea apei în exces din organism. Un bun echilibru potasiu/sodiu favorizează schimburile hidrice şi împiedică retenţia de apă în ţesuturi.

Ajută glanda tiroidă

Pulpa pepenelui galben conține o substanță care poate modifica activ secreția glandei tiroide, susțin cercetătorii. Astfel că, în caz de hipotiroidie, principiile active din pepenele galben se fixează pe suprafața celulelor secretoare, obligându-le să fabric hormoni. Atunci când secreția și eliberarea hormonilor tiroidieni sunt mai intense, adică hipertiroidie, aceleași principii blochează mecanismul celular de eliberare a tiroxinei.

Cum alegem pepenii galbeni?

  • Atunci când dorim să cumpărăm un pepene galben, îi vom evita pe cei cu coaja găurită, lovită sau cu pete maro.
  • Dacă în locul de depozitare al pepenilor sunt muște, iar zeama se scurge pe jos, este semn că pepenii au fost culeși de foarte mult timp și pot fi alterați.

Textura cojii și culoarea

Sunt un indiciu bun al gradului de coacere. Cu cât coaja este mai galbenă sau crem și striațiile de pe coajă mai pronunțate, cu atât pepenele este mai copt.
Dacă suprafața este netedă și coaja verzuie, este un indiciu clar că pepenele a fost cules înainte să fie destul de copt.

Codița pepenelui

Dacă codița este încă acolo sau dacă în acel loc există proeminențe, înseamnă că pepenele a fost cules înainte de coacere. Locul de unde s-a desprins codița trebuie să fie neted, semn că pepenele s-a desprins singur de codiță în momentul când s-a copt. Dar dacă acest loc este moale și umed, este semn că pepenele începe să se altereze.

Pepenele copt

Trebuie să fie greu pentru mărimea sa. Acest lucru indică faptul că este copt și proaspăt, cu un miez zemos. De asemenea, trebuie să fie tare, dar nu ca o piatra, ci să opună o rezistență elastică atunci când este apăsat.
La polul opus codiței

Se află locul unde a fost floarea. Dacă acest loc are un miros plăcut, ușor dulceag și aromat, atunci pepenele este unul copt si gustos. Dar dacă are un miros prea dulce și ușor alcoolizat, este un semn clar că pepenele nu este bun.

Important !

Consumul de pepene galben va fi evitat de diabetici. De asemenea, nu este indicat nici femeilor care alăptează, nici copiilor de până la doi ani, fiind greu de digerat. Pepenele galben nu este recomandat nici persoanelor care suferă de insuficiență renală.

Important!

Potrivit autorităților, pepenii din bazinele legumicole consacrate pentru producția lor, vor fi însoțiți de o etichetă pe care vor fi menționate numele producătorului, localitatea de origine, data recoltării și prețul cu amănuntul.

www.manager.ro

 

https://www.gustos

https://agrointel.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns