O delegaţie din comuna Crişcior a fost prezentă în satul Koniakow, din Polonia.
Un grup format din 52 de fermieri, consilieri locali şi cadre didactice din comuna Crişcior a fost prezent, timp de două zile, într-o vizită şi un schimb de experienţă în satul Koniakow, din Polonia, unde au putut vedea cum se organizează o comunitate din ţara care a atras cele mai multe fonduri europene.
Aşa cum era şi normal, cei prezenţi au încercat să afle cele mai bune exemple de bună practică de la gazde, modelele de succes, dar şi felul în care au fost depăşite problemele care apar, în mod inerent, atunci când eşti deschis la nou.
Un punct extrem de interesant în programul vizitei a fost vizitarea unei ferme pedagogice, administrată de familia Kohut, şi care a reuşit să atragă, în ultimii 15 ani, zeci de mii de turişti. Concluzia întânirii cu aceşti antreprenori a fost că în zona Crişciorului există ceea ce s-ar putea numi „materia primă”, însă nu există acea poveste prin care oamenii devin curioşi să vadă şi să cunoască lucruri noi. Iar la Crişcior, ele există şi pot fi puse în valoare!
Exemplele văzute în Polonia au fost multe, motiv pentru care sătenii din Crişcior îşi vor aduce aminte, cu plăcere, despre obiceiul plecării oilor la munte. Famiile de ciobani s-au adunat la biserică pentru o slujbă religioasă şi toţi participanţii au venit îmbrăcaţi în straie populare.
„Cred că am avut multe de învăţat din această vizită scurtă. Avem obiceiuri relativ similare, putem să facem lucrurile la fel de bine ca şi gazdele noastre. De aceea, după modelul pe care am avut ocazia să-l studiem la modul practic, am decis să înfiinţăm în comună o asociaţie care să reprezinte interesele membrilor şi să contribuie la dezvoltarea sectorului agricol şi turistic local. Avem nevoie de iniţiative comune pentru a putea reuşi”, a spus primarul comunei Crişcior. Ovidiu Furdui.
Potrivit acestuia, schimbul de experienţă a arătat foarte clar care sunt avantajele şi beneficiile ce pot fi obţinute dacă agricultorii s-ar uni într-o asociaţie.