Primarul comunei Crişcior face un apel către concetăţenii săi pentru ziua hramului bisericii din localitate.
Ce poate fi mai frumos ca într-o comunitate mare şi deschisă cum este cea de la Crişcior, oamenii să vină la biserică îmbrăcaţi în straie populare? Este şi ideea de la care a plecat primarul comunei, Ovidiu Furdui, atunci când s-a gândit să marcheze astfel hramul Bisericii Ortodoxe Adormirea Maicii Domnului din Crişcior.
Apelul primarului face parte, de fapt, dintr-un proiect mai mare pe care autoritatea locală în derulază în vederea promovării comunităţii locale. Intitulat „Dezvoltarea Agroturismului în comuna Crişcior la nivel european”, proiectul îşi propune să descopere şi să dezvolte puntele tari ale turismului local, domeniu care poate aduce mari beneficii zonei.
Oamenii sunt încurajaţi direct să se implice în dezvoltarea turismului şi agriculturii zonale, domenii în expansiune la nivel european. Cum se va face acest lucru la Crişcior? Este foarte simplu, spune primarul Ovidiu Furdui, menţionând că, între altele, comuna va beneficia de un catalog de prezentare cu 100 de fişe în care vr fi făcute cunoscute îndeletnicirile vechi ale localnicilor.
Proiectul a pornit deja în mediul online prin promovarea unor concursuri locale cum ar fi cele de cosit, ţesut sau de echilibristică pe vârful căpiţelor de fân. Sunt concursuri care prind la turişti, mai ales că mulţi doresc să se întoarcă la valorile satului tradiţional.â
În ceea ce priveşte biserica din Crişcior, trebuie menţionat faptul că lăcaşul de cult a fost ctitorit de voievodul Bâlea Boarul în secolul XIV-XV, pe amplasametul unuia din lemn, din secolul XIII-XIV.
„Ne dorim ca locuitorii comunei Crişcior să fie prezenţi în număr cât mai mare la sărbătoarea noastră. Portul popular ne ve distinge ca o comunitate aparte, cu drag faţă de valorile tradiţionale. Este şi un bun prilej de a ne mândri cu ceea ce mai avem prin vechile lăzi de zestre de acasă. Credinţa şi identitatea naţională sunt două lucruri pe care ne putem clădi, oricând, viitorul nostru”, a apreciat primarul comunei Crişcior, Ovidiu Furdui.
Potrivit acestuia, este nevoie de o o reconstrucţie a agroturismului local şi de crearea unei comunităţi integrate. Şansele de reuşită ale proiectului sunt foarte mari pentru că de acest proiect se ocupă unul dintre oamenii locului, profesorul universitar Avram Fiţiu, de la USAMV Cluj-Napoca.