Crişcior: Introducerea gazului metan – un proiect ce s-ar putea finaliza într-un an şi jumătate

Unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură pe care îl derulează administraţia locală din comuna Crişcior este introducerea reţelei de gaz metan în această aşezare din Ţara Zarandului. Primarul comunei, Ovidiu Furdui, este de părere că dacă toate lucrurile se vor derula „ca la carte” proiectul ar putea fi încheiat în maximum un an şi jumătate.

„Eu sper ca maxim într-o săptămână să putem obţine autorizaţia de construcţie şi să putem începe lucrările la acest proiect extrem de important pentru comunitatea locală. Ce a fost mai greu, spun eu, a trecut. Mă refer aici la partea birocratică, documentaţii şi licitaţia de execuţie. Cred că acest proiect se va putea încheia în maxim un an, un an şi jumătate. Trag nădejde că şi constructorul va respecta ceea ce a fost prevăzut în caietul de sarcini. Nu ştiu câte echipe vor lucra pe şantier, însă îmi exprim speranţa că la finalul anului viitor această lucrare va fi, în mare parte, finalizată”, a arătat primarul comunei Crişcior, Ovidiu Furdui.

Proiectul de introducere a gazului metan în comuna Crişcior prevede construirea unei reţele în lungime de peste 40 de kilometri, pentru ca aproape 1.500 de familii să poată beneficia de această facilitate a lumii moderne.

Valoarea proiectului depăşeşte 6 milioane de euro, fonduri nerambursabile, iar cofinanţarea este de 2%. La capitolul cofinanţare, primarul din Crişcior speră să fie ajutat cu fonduri guvernamentale sau de la Consiliul Judeţean, în condiţiile în care cota de 2% aplicată la valoarea totală a proiectului ar însemna o sumă echivalentă cu bugetul comunei pe o perioadă de 3 ani.

„Avem asigurări că vom fi sprijiniţi cu partea de cofinanţare. O cotă de 2% nu pare o sumă foarte mare, dar pentru bugetul nostru aplicarea acestui procent echivalează cu 1,5 – 2 milioane de lei, bani pe care nu-i avem”, a menţionat primarul comunei Crişcior.

Potrivit acestuia, punerea în practică a proiectului este aşteptată de mulţi locuitori ai comunei, în condiţiile în care lemnele de foc se găsesc tot mai greu, populaţia este îmbătrânită, iar funcţionarea unei centrale termice pe gaz, de exemplu, este mult mai eficientă decât una pe lemne.

Partajează această știre

Lasă un răspuns