Primarul comunei Crişcior, Ovidiu Furdui, este de părere că sumele destinate echilibrării bugetelor locale ar trebui să ţină cont de nevoile reale ale administraţiilor din localităţile judeţului. În opinia sa, criteriile de alocare a banilor ar trebui să ţină cont şi de proiectele aflate în derulare, precum şi de fondurile necesare pentru finalizarea unor investiţii care au fost deja începute.
Ca exemplu, primarul a arătat că trei investiţii importante, cum sunt cele de reabilitare a liceului din comună, a sediului primăriei şi a clădirii dispensarului, stagnează din lipsa unor fonduri pentru continuarea lucrărilor. Sunt investiţii începute prin PNDL II şi care bat pasul pe loc.
„Cotele de echilibrare a bugetelor locale se stabilesc, din nefericire, pe baza unor criterii ce ţin mai mult de politică decât de necesităţile administraţiilor locale”, a fost de părere primarul comunei Crişcior, Ovidiu Furdui.
Edilul local a menţionat şi alte programe pentru care s-au cheltuit bani şi pentru care o echibrare a sumelor ar fi prins foarte bine. Un exemplu ar fi achiziţia tabletelor şcolare pentru cursurile online, care au fost achiziţionate, dar nu au fost plătite furnizorului, iar acum acesta cere blocarea conturilor primăriei.
În acelaşi registru se încadrează proiectul de introducere a gazului metan, despre care nu se mai ştie nimic, deşi autoritatea locală a cheltuit sume de la buget pentru întocmirea studiului de fezabilitate. Iar lista poate continua.
De aceea, primarul comunei Crişcior este de părere că e nevoie de un algoritm clar prin care să fie alocate sumele pentru echilibrarea bugetelor locale, ţinându-se comt de nevoile reale şi de sumele care pot fi colectate din taxe şi impozite.
În final, mai trebuie să amintim că în ciuda acestor probleme, Primăria şi Consiliul Local Crişcior au decis ca şi în acest an taxele şi impozitele locale să rămână neschimbate, însă indexate cu coeficientul de inflaţie de 2,6%, după cum prevede Codul Fiscal.