Primăria Crişcior nu a majorat taxele şi impozitele locale.
Autorităţile locale din comuna Crişcior şi-au făcut previzionările de investiţii publice pentru anul 2020, iar tabloul acestora arată că este nevoie de cel puţin 1,5 milioane lei pentru cofinanţarea proiectelor cu finanţare europeană.
Necesarul de bani reflectă interesul administraţiei locale pentru promovarea unor investiţii realizate cu fonduri nerambursabile, în condiţiile în care bugetul local nu poate asigura toate sumele pentru dezvoltarea locală durabilă. De aceea, este de părere primarul comunei Crişcior, Ovidiu Furdui, împărţirea sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale trebuie să ţină cont de nevoile reale ale acestora, iar acolo unde se află investiţii în derulare, sumele să fie suplimentate în detrimentul altor unităţi administrativ-teritoriale unde nu se întâmplă nimic.
„Avem în atenţie şapte proiecte care necesită cofinanţare pentru că sunt derulate în baza unor fonduri europene. După cum se ştie, aproape toate proiectele cu fonduri europene necesită o cotă de finanţare, cum este şi cazul celor din comuna Crişcior”, a subliniat primarul Ovidiu Furdui.
Pe de altă parte, edilul local a precizat că taxele şi impozitele locale au rămas la acelaşi nivel, ca şi anul trecut, indexate fiind cu rata inflaţiei, după cum precizează legea.
Pentru acest an, bugetul local al comunei Crişcior a fost calculat la 650.000 de lei, sumă insuficientă pentru cât ar fi necesar în susţinerea proiectelor de dezvoltare locală. Comuna intră sub incidenţa Legii Moţilor, care stabileşte că taxele şi impozitele locale sunt la jumătate faţă de cele normale. Din păcate, în timp, administraţia centrală a adus noi responsabilităţi în ograda primăriilor, însă a uitat să le şi finanţeze corespunzător.
De menţionat este faptul că gradul de încasare a impozitelor şi taxelor locale este de 90%, chiar dacă unele persoane se descurcă mai greu cu plata acestor sume.