Coronavirus în România: Bilanţul urcă la 131 cazuri de îmbolnăviri

Bilanțul actualizat al cazurilor de nou coronavirus a urcat în România la 131, potrivit Mediafax, care citează Worldometers. 9 dintre pacienți s-au vindecat.

Ultima informare oficială a Grupului de Comunicare Strategică a anunțat, sâmbătă seara, 123 de cazuri.

„Începând de aseară, o echipă de la toate ministerele am lucrat non-stop pentru a trimite premierului pentru aprobare notă de fundamentare ce va fi prezentată președintelui în vedere emiterii decretului. Vreau să fac un apel a calm, este momentul să fim uniți, toleranți, suntem și vom fi la datorie, starea de urgență ne permite să luăm cele mai potrivite măsuri pentru gestonarea situației”, a adăugat ministrul.

„Fiecare dintre noi poate contribui la reducerea riscului de propagare și de îmbolnăvire. Vă rog să evitați deplasările care nu sunt necesare, contactul cu alte persoane, informați-vă din surse oficiale, a mesajelor scrise de oameni inconștienți sau care au interese obscure. Situația este sub control, am suspendat transporturile din Italia, am închis școlile, am limitat întâlnirile publice”, a mai precizat ministrul Vela.

Cu peste 100 de îmbolnăviri de Covid-19, România a intrat în ceea ce autoritățile numesc „scenariul 3”, ceea ce înseamnă că medicii vor face triaj epidemiologic în corturile instalate în curtea spitalelor, iar spitalele de boli infecţioase nu vor trata decât cazurile de infecţie cu nou coronavirus.

Președintele Klaus Iohannis a decis, sâmbătă, să instituie starea de urgență în România începând de luni.

Starea de urgență este reglementată de articolul 93 al Constituției României, dar și de Ordonanța de urgență numărul 1 din 1999. Ordonanța spune că starea de urgență se poate impune pe o perioadă de cel mult 30 de zile și prevede măsuri excepționale economice sau de ordine publică.

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România a îndeamnat cetățenii să fie chibzuiți atunci când merg la cumpărături, precizând că „a cumpăra mai mult decât ai nevoie poate însemna uneori să îi lași pe ceilalți fără produsele de care și ei au nevoie”./www.europafm.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns