Vârsta consumatorilor de substanţe psihoactive, alcool şi tutun este în scădere, astfel că datele oficiale sunt de natură să nască îngrijorare în rândul autorităţilor. Studiile efectuate au arătat că vârsta medie a celor mai tineri consumatori de droguri a coborât undeva în jurul a 13 ani, iar pentru alcool şi tutun, primele cazuri au fost semnalate la copii de 10 ani.
„Conform studiilor realizate de Agenția Națională Antidrog, vârsta de debut în consumul de substanțe psihoactive este undeva în jurul la 13 ani. Iar dacă ne referim la consumul de tutun și alcool, vârsta scade undeva la 10 ani. În acest sens, este foarte important rolul părinților în a întârzia cât mai mult această vârstă de debut. Este foarte important să fie atenți la copii, să poată vedea schimbările lor de comportament sau semnele consumului, care uneori pot fi destul de ușor identificate, pornind de la semnele fizice – ochii înroșiți, lipsa apetitului alimentar, scăderi în greutate, tristețe, până la schimbarea anturajului, a mediului, eșec școlar, absenteism școlar”, spune Centrului Regional de Prevenire şi Consiliere Antidrog (CRPCA) Alba Iulia, spune şeful instituţiei, comisar șef Cristina Brașovan.
Ea a atras atenţia că pot să apară situații în care să dispară lucruri din casă. „Când deja ajungem în această situație, este o problemă destul de gravă și trebuie intervenit cât mai rapid”, este de părere specialistul.
Prevenirea şi combaterea consumului de droguri reprezintă o prioritate pentru instituţiile abilitate ale statului. În acest context, polițiștii și jandarmii hunedoreni au intensificat activitățile de prevenire și combatere a traficului și consumului de droguri, în contextul preocupărilor la nivel național privind protecția tinerilor și a comunității, în general, față de efectele acestui fenomen.
În perioada ianuarie-septembrie 2024, polițiștii au constatat la nivelul județului Hunedoara 166 de infracțiuni prevăzute de Legea 143/2000 pentru prevenirea și combaterea traficului și consumului ilict de droguri, infracțiuni privind, în special, deținerea de substanțe interzise pentru consumul propriu.
„Prevenirea consumului de droguri, în special în rândul tinerilor, reprezintă o prioritate. Astfel, în perioada de referință, polițiștii au desfășurat 335 de activități educaționale și informativ-preventive, vizând atât elevii și cadrele didactice din unitățile de învățământ, cât și părinții (peste 5.000 de beneficiari). În cadrul acestor activități, au fost prezentate riscurile majore asociate consumului de droguri, atât din punct de vedere al sănătății, cât și din perspectiva implicațiilor legale. Au fost distribuite materiale informative și au avut loc campanii de conștientizare în mediul online, având ca scop prevenirea debutului consumului de droguri în rândul tinerilor”, precizează IPJ Hunedoara.
La rândul său, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Hunedoara, colonelul Marius Iosif a menţionat că în combaterea şi prevenirea consumului de stupefiante un rol important îl au şi oamenii, care pot informa rapid instituţiile statului despre situaţii punctuale cu care se confruntă.
„Elevii au început să conştientizeze riscurile consumului de droguri. Este însă foarte important să fim sesizaţi despre lucrurile care întâmplă, un simplu telefon la numărul 112 fiind suficient”, a menţionat şeful IJJ Hunedoara.