Miercuri, 26 iulie 2023, a avut loc conferința de prezentare a proiectului ,,Modernizarea sistemului de transport public local prin reabilitarea infrastructurii aferente”, cod SMIS 127928.
La conferință au participat reprezentanții Primăriei Municipiului Deva, ai Instituției Prefectului-Județul Hunedoara, ai școlilor și a altor instituții publice din municipiul nostru, echipa de implementare a proiectului, reprezentanți ai constructorului care execută lucrările de modernizare a infrastructurii de transport public local din municipiul Deva.
Proiectul este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Obiectiv specific 4.1. Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă și implementat de Municipiul Deva, în calitate de beneficiar.
Valoarea totală a contractului de finanțare aferent proiectului este de 46.735.264,83 lei.
Valoarea contribuției europene este de 39.724.975,10 lei.
Valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiaruluieste de 934.705,33 lei.
Obiectivul general al proiectului– reducerea emisiilor de carbon în Municipiul Deva, prin promovarea mobilității urbane și reducerea numărului de deplasări cu transportul privat de autoturisme.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
- Dezvoltarea rețelei de transport public local ı̂n municipiul Deva și localitățile componente, o mobilitate crescută a populației, reducerea timpului de deplasare, cu implicații pozitive asupra calității vieții și a gradului de dezvoltare economică.
- Implementarea unui sistem integrat de e-ticketing (sistem de tarifare care să răspundă nevoilor existente, pe tipuri de categorii de călători, gestiunea eficientă a veniturilor și costurilor aferente operării serviciului de transport public).
- Dotarea autobuzelor cu sistem de numărare călători (un management optim al activității de transport public, gestiunea, eficientizarea activității de transport public de călători, prin analiza ı̂n timp real a cererii de transport pe fiecare traseu, pe diferite intervale orare).
- Crearea facilității de info călători în stații și montarea de automate emitere bilete și carduri (acesibilitate și atractivitate crescută a sistemului de transport public de călători)
Componentele investiției:
- Înființare depou, inclusiv dispecerat
- Înființare stație de capăt și de ı̂ncărcare pe traseu
- Înființare stație de ı̂ncărcare pe traseele nedeservite de stația de capăt
- Modernizare și dotare stații de călători
- Reabilitare drumuri și amenajare infrastructură de transport
- Dotări sistem inteligent de transport
- Monitorizare și dispecerizare vehicule
- E-ticketing – sistem de taxare bazat pe utilizarea cardului contactless și bilete de hârtie
- Subsistem de informare călători ı̂n vehicul – panouri de informare cu tehnologie LED
- Subsistem de numărare călători ı̂n vehicul (tehnologie video)
- Subsistem de securitate – soluție de monitorizare video la nivelul vehiculului
Beneficiari direcți ai infrastructurii de transport public:
- Cetățenii municipiului Deva și cei ai localităților aparținătoare care vor beneficia prin intermediul proiectului de un sistem de transport public auto de călători de ı̂naltă calitate, atractiv și eficient, prin ı̂nființarea unui serviciu de transport public ecologic, extinderea traseelor acoperite ı̂n prezent, introducerea de sisteme inteligente de management al traficului și „e- ticketing”
- Persoanele cu mobilitate redusă (care se deplasează ı̂n cărucioare cu rotile, persoane ı̂n vârstă, persoane cu deficiențe de vedere și/sau auz, persoane care transportă cărucioare pentru copii etc.)
Accesul la mobilitate va fi asigurat ı̂n mod nediscriminatoriu tuturor categoriilor de persoane, acest lucru fiind influențat direct de amenajările existente ı̂n stațiile de transport public.
Proiectul ,,Modernizarea sistemului de transport public local prin reabilitarea infrastructurii aferente” este integrat cu proiectul ,,Modernizarea sistemului de transport public local prin achiziționarea de vehicule ecologice“.
Împreună, aceste douăproiecte pe fonduri europene nerambursabile, în valoare de aproape 20 de milioane de euro, contribuie la creșterea calității serviciilor de transport public local ı̂n municipiul Deva și la creșterea calității vieții locuitorilor municipiului prin utilizarea de tehnologii curate și reducerea emisiilor de CO2.
Biroul de presă al Primăriei Municipiului Deva