Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public referitoare la activitatea punctului de lucru UPU Călan, dar și interesul manifestat de opinia publică privitor la funcționarea celor două puncte de lucru UPU ale Spitalului Județean de Urgență (SJU) Deva, de la Călan și Ilia, biroul de presă al Consiliului Județean Hunedoara este abilitat să transmită următorul punct de vedere.
Consiliul Județean Hunedoara și Spitalul Județean de Urgență Deva, aflat în subordinea administrației județene, nu doresc sub nicio formă închiderea Punctului de Lucru care deservește urgențele din orașul Călan și din împrejurimi.Deficitul de personal, în special a medicilor specialiști în urgențecu care se confruntă SJU Deva la ora actuală, crează însă o serie de sincope în asigurarea liniei de gardă pe timpul nopții la punctul UPU Călan. Totodată, activitatea UPU Deva, către care sunt trimise majoritatea urgențelor din județ, este asigurată cu personal insuficient. De luni de zile, au fost scoase la concurs mai multe posturi pentru medicii specializați în urgențe, dar până la această dată nu s-a prezentat niciun doritor.
În aceste condiții, ținând cont de contextul epidemiologic în continuă dinamică, de numărul mic al pacienților care se adresează Punctului de Lucru Călan, precum și de distanța rutieră apropiată de Spitalul Municipal ”Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara, care are un compartiment de primiri urgențe bine pus la punct, conducerea SJU Deva a înaintat forurilor superioare o serie de soluții pentru rezolvarea situației. Astfel, s-a propus transformarea UPU Călan în Centru de Permanență deservit în principal de medici de familie ori suspendarea temporară a activității UPU Călan până la ocuparea posturilor vacante scoase la concurs și transportarea de către Ambulanța Călan a pacienților care reprezintă urgențe la unitățile medicale din Hunedoara sau Deva. În prezent, UPU Călan funcționează doar pe timpul zilei.
Referitor la situația Punctului de lucru UPU Ilia, SJU Deva susține continuarea activității la fel ca și până acum. UPU Ilia are personalul necesar pentru rezolvarea urgențelor pe timp de zi și pentru asigurarea liniei de gardă pe timpul nopții. Spre deosebire de UPU Călan, care are în proximitate patru spitale cu linii de gardă (Hunedoara, Hațeg, Orăștie și Deva), Ilia nu dispune de o asemenea facilitate, cea mai apropiată unitatea medicală fiind cea din Deva. De asemenea,UPU Ilia se află în vecinătate autostrăzii și a DN 7 (E 68), deservește o arie întinsă până la granița cu județele Arad și Timiș, adresabilitatea și patologiile fiind cu totul altele decât în cazul Călanului.
Conducerea Consiliului Județean Hunedoara și managementul Spitalului Județean de Urgență Deva încearcă să găsească cele mai bune soluții pentru ca acordarea asistenței medicale la Călan în regim continuu să nu aibă de suferit, iar pacienții din această zonă să nu fie privați de serviciile de sănătate de care au atâta nevoie. Facem apel la populație și la administrația locală din Călan să înțeleagă situația legată de imposibilitatea asigurării de către SJU Deva a resursei umane pe timp de noapte. De asemenea, rugăm administrația locală din Călan să nu transforme această situație într-o dispută politică, din care să obțină capital electoral.
Sănătatea și siguranța pacienților sunt mai presus decât toate interesele de moment!