Comisia Europeană propune Consiliului UE și Parlamentului European menținerea mecanismului de cooperare și verificare (MCV) asupra României, în condițiile în care țara noastră „a făcut pași înapoi” în lupta anticorupție și independența justiției în anul 2019.
Executivul European conchide în raportul MCV pe anul 2019 că „situația din primele luni ale anului 2019 a fost o sursă de mare îngrijorare”, potrivit Hotnews.
Comisia Europeană notează în concluziile Raportului MCV că a fost „nevoită să revină frecvent la evoluțiile din România privind reforma judiciară și lupta împotriva corupției”. „În fiecare din aceste ocazii, Comisia Europeană a constatat frecvenți pași înapoi de la progresele care fuseseră făcute în anii trecuți de România și notate în raportul din noiembrie 2018”, se arată în concluziile raportului MCV 2019.
De asemenea, Comisia menționează că România a fost aproape de a fi supusă mecanismului european de protejare a statului de drept în țările membre. „Evoluția situației din primele luni ale anului 2019 a fost o sursă de mare îngrijorare. Ca rezultat, Comisia Europeană a fost nevoită să informeze autoritățile române în luna mai 2019 că, dacă ameliorările necesare nu aveau să fie făcute imediat sau dacă mai erau făcuți pași greșiți, Comisia ar fi început proceduri sub cadrul legal european al protejării statului de drept, care prevedea un dialog prin care să fie abordate îngrijorările la statul de drept și care pot trece dincolo de parametrii MCV” – arată Comisia Europeană.
„Comisia Eurpeană a primit bine faptul că în iunie 2019 guvernul român a exprimat dorința de a reseta abordarea de până atunci, și au fost investite eforturi în noi consultări cu sistemul judiciar. Comisia așteaptă mai departe ca aceste angajamente făcute de autoritățile române competente să se traducă în măsuri legislative concrete și în alte măsuri. Progesul necesită pași tangibili – legislativi și administrativi – pentru a aborda recomandările din raport. Instituțiile-cheie din România trebuie să demonstreze împreună un angajament puternic pentru independența justiției și lupta anticorupție și pentru a restabili capacitatea națională de echilibru al puterilor în stat”, se mai scrie în concluziile MCV.
În finalul concluziilor sale, Comisia arată că trebuie menținută mai departe supravegherea MCV asupra României pentru că țara nu a urmat recomandările anterioare emise de Comisie și aprobate de Consiliul UE și de Parlamentul European.
În raportul său, Comisia Europeană menționează și episoadele în care Senatul s-a opus urmăririi penale în cazul președintelui Senatului de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, în iunie, precum și în cazul fostului ministru al Sănătății, Florian Bodog, în septembrie 2019.