Cu un management de calitate, Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara“ din orașul de pe Cerna se numără printre liceele cu tradiție și performanță din țară, în baza mediilor de admitere, a rezultatelor la bacalaureat și a performanțelor obținute la olimpiade.
Instituția promovează identificarea și dezvoltarea calităților și aptitudinilor fiecărui elev în vederea educării în spiritul muncii, cinstei și onestității, construindu-le personalitatea prin dobândirea cunoștințelor de cultură generală, formarea de abilități practice în vederea însușirii valorilor fundamentale ale culturii naționale și internaționale.
– Domnule profesor, Nicolae CÎRSTEA, vă rugăm să veniți cu amănunte…
– Stilul didactic al dascălilor noștri este direcționat spre elevi, spre latura formativă și informativă, dezvoltând personalități deschise către o societate mereu în schimbare, elevi capabili să formuleze opțiuni școlare și profesionale realiste, conforme cu nevoile sociale și propriile interese și aptitudini.
Un interes deosebit se acordă pregătirii elevilor pentru înțelegerea și aplicarea principiilor democrației, dezvoltării capacității de comunicare și relaționare, aprecierii valorilor culturale și artistice din patrimoniul universal.
Astfel, elevii noștri atât de la profil real, cât și de la uman, participă la numeroase concursuri și competiții în fiecare an: Concursul Citești și câștigi, Olimpiada de lingvistică Solomon Marcus, Concursul național de geografie Terra, Concursul național de matematică Mathmoiselle, Concursurile naționale de scriere creatoare în limba engleză Speak Out, Shakespeare Essay Competition, KGL National Competition și Concursul național de robotică Nextlab Tech-Robocampionii.
Notez și premiile cluburilor francofone de afaceri, Olimpiadele de matematică, limba română, chimie, fizică, biologie, istorie, psihologie, informatică, limbi moderne, geografie (faze județene și naționale), competiții de profil la educație fizică și sport.
Rezultatele școlare deosebite ale elevilor Colegiului au fost răsplătite și prin acordarea Diplomelor de Excelență elevilor care au obținut nota 10 la examenele de Evaluare Națională a elevilor de clasa a VIII-a și nota 10 la Examenul de Bacalaureat. De asemenea, Diplome de Excelență au fost acordate elevilor care au obținut rezultate deosebite la concursuri naționale/ internaționale precum și cadrelor didactice care s-au implicat activ în promovarea imaginii instituției.
Școala noastră urmărește crearea unui cadru propice pentru formarea și dezvoltarea deprinderilor necesare continuării studiilor în forme superioare de învățământ. În acest sens, instituția a urmărit realizarea de proiecte și parteneriate la nivel local, național și intenațional (cu peste 30 de școli din țară, structuri administrative, organizații de formare, consiliere în carieră, Crucea Roșie, Consiliul Britanic, Edmundo, universități din țară și străine).
Astfel, în ultimii ani s-au derulat Proiectul Erasmus+, 2020-1-RO01-KA102-078789 intitulat Oportunități comune de formare profesională și dezvoltare personală în context European, proiectele internaţionale „Being young in a united Europe” – Class Exchange Project Romania cu Italia; „Unity in diversity” – Class Exchange Project Romania cu Italia; „Şcoala ȋn contextul integrării europene” cu Republica Moldova.
De adăugat este proiectul privind învăţământul secundar (ROSE); Colaborarea cu Institutul Zhejiang Fashion Institute of Tehnology din Republica Chineză, Proiectul Orașele lui Blaga-între ieri și azi, Proiectul național Ora de net, proiecte de educație anti-bullying, securitate digitală și proiecte cross-curriculare.
Colegiul este și Centru oficial de examinare Cambridge din 2019 și promovează activitățile extrașcolare prin cluburi sportive, clubul de debate, de teatru, de lectură, Marșul cărții, Noaptea bibliotecilor, Noaptea muzeelor, excursiile școlare în țară și străinătate.
Deși modalitățile de colaborare și învățare sunt modificate de contextul pandemiei de coronavirus, Colegiul promovează în continuare valori precum muncă și seriozitate. Elevii sunt conștienți că se pregătesc nu doar pentru școală, ci și pentru viață.
În prezent beneficiar al unor lucrări ample de modernizare, Colegiul este deschis pentru toți membrii comunității, valorifică potențialul uman al comunității, sprijină idealuri și valori în vederea formării unei personalități autonome și creative.
Ca planuri de viitor, Colegiul urmărește să ofere șanse egale la educație și cultură, să fie o școală democratică, dinamică, să încurajeaze inițiativele prin continuarea proiectelor și întărirea relațiilor de colaborare construite până acum, căci „Educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea.“ – Nelson Mandela.
Au consemnat Ioan Vlad, Georgeta-Ileana Cizmaș