Începând cu luna ianuarie 2022 echipa managerială a acestui Colegiu a suferit unele modificări, în urma desfășurării concursului pentru obținerea funcției de director/director adjunct. Funcția de director a Colegiului este ocupată acum de doamna prof. dr. Adela-Ioana Mateș, alături de doamna prof. Maria Cristea și domnul prof. dr. Lucian Maier (aprilie 2022), aceștia din urmă ocupând funcția de director adjunct.
Recent, am purtat un dialog cu doamna prof. dr. Adela-Ioana Mateș (foto), în calitatea sa de director.
– De ce director la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” și nu la o altă unitate școlară?
– Da, am fost întrebată în aceste patru luni de ce acest colegiu, mai ales că sunt deveancă și titulară la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” unde am ocupat în perioada 2017-2021 funcția de director adjunct. Sunt momente în viață când simți că nu te mai regăsești într-un anumit loc, când îți dorești mai mult de la tine și eu sunt genul de om căruia nu îi place să se plafoneze, iar pentru mine acest post a fost și este o provocare… deși în momentul în care m-am înscris la concurs nu luasem în calcul și această variantă. Mă gândisem la ea, dar nu eram hotărâtă 100%. Sunt conștientă că funcția vine la pachet cu multe responsabilități, cu lucruri bune și mai puțin bune, dar am pornit la drum și vorba unui filosof chinez… „nu contează cât de încet mergi, important este să nu te oprești”.
– Cum ați fost primită de colectivul cadrelor didactice de la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara”?
– La început reticenți unii dintre ei, alții mi-au fost alături de la început, alții încă analizează, dar este normal… atât eu, cât și colega mea, Maria Cristea, venim din alte școli și până ne obișnuim unii cu alții… dar am încercat să ne sprijinim reciproc, să ne facem această perioadă mai ușoară una alteia. Este un om de echipă, cu care pot colabora, avem multe în comun. Oricum au fost colegi care mi-au fost alături chiar de la început și cărora le mulțumesc, care m-au încurajat în zilele mai grele, care și-au oferit ajutorul. Este un colectiv de oameni frumoși atât sufletește, cât și fizic, iar datoria mea este să găsesc calea de a ajunge la inima lor, de a-i cunoaște și de a încerca să valorific ceea ce are mai bun fiecare, ceea ce poate oferi fiecare pentru această școală.
– Cum apreciați activitatea colectivului de la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara”?
– Sunt niște profesioniști în ceea ce fac, dovadă fiind numeroasele rezultate la concursurile și competițiile școlare. Avem foarte multe premii obținute în acest an atât la fazele județene – 24 premii I, 18 premii II, 18 premii III, 46 de mențiuni, dar și la faza națională (la disciplinele matematică, limba română, limba engleză, geografie, sport etc). La etapa națională am obținut 5 premii I, 1 premiu II, 2 premii III, 3 mențiuni, 2 premii speciale, Premiul I și Marele premiu al Societății de Geografie din România, Medalia de Argint la Olimpiada de matematică și calificarea în lotul restrâns al Olimpiadei Internaționale de Matematică, 1 calificare la Olimpiada Europeană de Geografie. Sunt rezultate frumoase, în spatele cărora sunt multe ore de muncă, dar bucuria pe care o vezi pe fețele lor atunci când sunt premiați e unică.
Și nu doar cadrele didactice, ci și personalul didactic auxiliar și nedidactic sunt oameni de echipă. Mi-aș dori să pot vorbi la finalul celor patru ani de mandat, despre „familia de la Iancu”.
– Punctați-ne un moment plăcut în aceste 4 luni care v-a oferit momente de satisfacție.
– Au fost câteva… îmi voi aminti cu drag de telefonul primit de la elevii și colega mea, plecați la Olimpiada națională de geografie, la București, care m-au sunat să îmi spună că ne-am calificat la Balcaniadă și am obținut locul 1, Marele premiu…. sunt o fire emotivă și recunosc că mi-au dat lacrimile, mi-aș fi dorit să fiu cu ei să îi pot îmbrățisa, felicita în acel moment. Sunt omul care trăiește alături de ei toate aceste emoții, mă bucură să îi văd fericiți… Sau la pensionarea domnului director prof. dr. Dan – Ștefan Marinescu. A fost un director foarte iubit de colectiv.
– Care vă sunt planurile de viitor?
– Avem multe, avem 4 ani în față și noi, echipa managerială ne dorim să lăsăm ceva în urmă, vorba aceea „Facta, non verba” și sunt recunoscătoare faptului că Primăria Hunedoara sprijină și se implică foarte mult în educație, mai ales că este important să existe o bună colaborare între noi și administrația locală. Și nu numai… chiar și părinții acestui Colegiu sunt foarte implicați, sunt oameni care au înțeles că beneficiarul direct al educației, elevul, respectiv copilul lor este cel care se va bucura de tot ceea ce noi dorim să întreprindem. Ne dorim să le oferim elevilor noștri cât mai multe oportunități, mai multe proiecte internaționale, Erasmus, activități extrașcolare variate în cadrul liceului, în care să se poată regăsi fiecare dintre ei. Avem deja un club de teatru, unul de arhitectură, colectivul de redacție al revistei, din toamnă vom înființa și altele, pe care ei și le doresc. Este o școală cu oameni valoroși – copii, profesori, părinți – și așa trebuie să rămână, sus pe podium.
Oferta educațională este variată, învățământ primar – step by step, învățământ gimnazial – clase cu regim de predare intensiv engleză, dar și clase în regim tradițional, învățământ liceal profil real și umanist și învățământ postliceal – asistent medical generalist și asistent medical farmacist.
Au consemnat Ioan Vlad, Georgeta-Ileana Cizmaș