Colectarea selectivă, necesară pentru comunităţile din judeţ

ADI Deşeuri Hunedoara a declanşat o amplă campanie de conştientizare a colectării selective a deşeurilor.

Colectarea selectivă a deşeurilor şi reintroducerea acestora în circuitele de reciclare reprezintă unul dintre obiectivele majore ale Uniunii Europene în perspectiva prezentă şi viitoare. Se ştie că în ţările dezvoltate majoritatea deşeurilor trebuie depuse separat în vederea reducerii cantităţii de gunoi. În anumite locuri aruncarea la întâmplare a ambalajelor, fără o selecţie prealabilă a acestora, este echivalentă cu costuri mult mai mari de ridicare sau chiar cu refuzul companiilor de salubritate de a preluat gunoiul.

România şi-a asumat ca, în acest an, să aibă un grad de selectare a deşeurilor de cel puţin 50%, însă acest obiectiv va fi foarte greu de atins. Datele la nivelul judeţului Hunedoara arată că în zona noastră deşeurile sunt colectate selectiv abia în proporţie de 6%, în condiţiile în care am putea face mai mult pe această linie deoarece dispunem de un sistem integrat de gestionare a acestora.

De aceea, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară – Sistem Integrat de Management al Deşeurilor Hunedoara (ADI Deşeuri) a declanşat, din această săptămână, o amplă campanie de conştientizare a cetăţenilor pentru a-i determina să colecteze selectiv gunoiul.

„Operatorii ridică deşeurile de pe raza localităţilor în care îşi desfăşoară activitatea, nu sunt disfuncţionalităţi. Trebuie însă să depunem selectiv, iar primul pas este în gospodărie. Adică ne organizăm acasă şi avem mai multe recipiente, fiecare pe sortimentul de deşeu pe care vrem să-l depunem”, a menţionat directorul executiv al ADI Deşeuri Hunedoara, Dan Stoian.

Potrivit acestuia, implementarea sistemului de colectare selectivă a deşeurilor în judeţul Hunedoara se va face prin sistemul care impune saci de culori diferite pentru diversele sorturi, iar în viitorul apropiat vor apărea şi compostoarele pentru resturile din gospodărie.

Mai mult decât atât, judeţul Hunedoara dispune şi de o soluţie foarte eficientă în ceea ce priveşte deşeurile care pot fi utilizate sub forma materialelor combustibile, unul dintre principalii consumatori putând să fie fabrica de ciment de la Chişcădaga. Însă, şi pentru acest proiect, este nevoie ca deşeurile să fie colectate separat.

Conducerea ADI Deşeuri va continua să militeze pentru îndrumarea oamenilor spre stilul de viaţă modern, ecologic, care impune reducerea la maxim a cantităţii de deşeuri şi creşterea capacităţii de reciclare a acestora, totul pentru ca mediul să fie protejat.

Partajează această știre

Lasă un răspuns