Colectarea deșeurilor – o provocare pentru viitorul Hunedoarei!

O recentă întâlnire desfășurată între factorii responsabili privind colectarea  deșeurilor menajere  si mass-media hunedoreană a  adus  în prim plan, prin tema conferinţei, una dintre cele mai importante probleme ale anului 2020 la nivel de judeţ – şi anume stadiul implementarii proiectului de colectare si sortare a acestora.

Cifrele prezentate de către Dan Stoian – director la ADI Deşeuri, precum și de către Răzvan  Blid – consultant al proiectului,  relevă  mari întârziei de la termenele planificate, situație care va genera penalități serioase pentru Consiliul Judeţean şi Primăriile implicate în program.  Proiectul este întârziat cu peste  şapte luni , fapt ce va genera penalități, iar riscul de a se bloca întregul proiect poate să ducă şi la restituirea banilor alocaţi. Potrivit angajamentului  României din 2007, la demararea proiectelor de reciclare a deşeurilor, în prezent s-au realizat în cel mai fericit caz aproximativ zece procente, față de 50 cât era prevăzut. Nu credem că se va putea recupera această întârziere, mai cu seamă că în 2022 procentul de colectare selectivă a deșeurilor  ar trebui să atingă 70 de procente, a fost opinia unanimă  desprinsă din tema conferinței.

Creșterea preţurilor devine iminentă, dar nu mai mult de 12,78  lei, în mediul urban şi 7,86 lei, sume maxime convenite cu operatorii de profil din zonă. Cu alte cuvinte, reforma în domeniul colectării deşeurilor menajere este obligatory  – trecerea la colectarea selectivă fiind impusă  și de noile preţuri care vor fi stabilite în raport de fiecare contributor. De aici s-a născut conceptul “Plătești pentru cât arunci”, astfel cetățenii vor plăti deșeurile după cantitate şi în mod special și după  sortimentul acestora – hârtie, sticlă/mase plastic, deșeuri menajere, metal etc.

Trecerea la o reformă structurală a reciclării deșeurilor poate fi considerată cea mai mare provocare a  autorităţilor locale întrucât de sănătatea mediului, a naturii depinde viitorul global al omenirii, sănătatea noastră a tuturor, exemple  fiind în acest sens încălzirea globală, nivelul de sănătate  a oamenilor, schimbările climatice fără  precedent și multe altele.

Nu ne-am propus să arătăm cu degetul, deocamdată spre nimeni dintre cei responsabili de eșecul major al implementării proiectului  la nivelul judeţului Hunedoara , ci doar să tragem un semnal de alarmă în ceasul al 12- lea că se fac întrutotul responsabili, de la preşedinte de Consiliu  Judeţean până la primar de comună. Va veni o zi, când indolența şi nepăsarea acestora o va deconta fiecare  dintre noi, cu banii din propriul buzunar!

Partajează această știre

Lasă un răspuns