Are un proiect dedicat noilor generații, proiect apreciat de tot mai multe cluburi și unități administrativ teritoriale din județ și nu numai.
Pentru a cunoaște toate detaliile proiectului i-am invitat pe președintele clubului Vasile Hrițac și vicepreședintele clubului Adelin Rotariu să acorde publicației noastre un interviu.
Reporter: Cum este să fii președinte la clubul cel mai vechi din județul Hunedoara și printre primele înființate în România?
Vasile Hrițac: Este o onoare să fii președinte la un club cu o asemenea tradiție și te simți obligat ca în memoria celor care numai sunt printre noi și purtând respect pentru cei care se află în viață dar numai activează în cadrul clubului, zi de zi să dai tot ce ai mai bun din tine pentru a crea cele mai bune condiții de pregătire noilor generații.
Reporter: Știm că aveți un proiect dedicat de câțiva ani copiilor și juniorilor, proiect foarte apreciat în județul Hunedoara dar și în afara județului. Vorbiți-ne despre acest proiect.
Vasile Hrițac: Este meritul domnului primar Emil Ioan Rîșteiu că avem proiectul „Să creștem copiii în mod sănătos prin sport”. În anul 2013 am fost invitat la o discuție / analiză cu domnul primar și atunci am înțeles că își dorește foarte mult ca o comunitate să își dezvolte învățământul, cultura, sănătatea și sportul. Cred că cele 4 domenii enumerate mai sus trebuie să constituie fundamentul, baza de dezvoltare a oricărei comunități și am aderat la ideea domnului primar. Clubului i-au revenit responsabilități pe linia creșterii atât numerică dar și calitativă a procesului de instruire / pregătire prin sport. Am plecat de la 60-80 de copii / juniori care activau în două discipline sportive (fotbal și karate) și înaintea întreruperii activității din cauza pandemiei de COVID-19 aveam 400 – 422 de copii / juniori la șase discipline sportive (fotbal, karate, handbal, baschet, atletism și kickboxing), cu perspectivă de a deschide activitatea la încă două secții de sport, dacă nu interveneau măsurile impuse pe perioada pandemiei.
La începutul anului 2014, sub coordonarea domnului primar Emil Ioan Rîșteiu împreună cu Dan Ardelean – șeful centrului de copii și juniori, cu antrenorii clubului am lucrat la elaborarea proiectului „Să creștem copiii în mod sănătos prin sport” pe toate componentele proiectului (educație, instruire / pregătire, resurse umane, resurse financiare, infrastructură sportivă, pregătirea continuă a antrenorilor, etc.), fiind finalizat și aprobat în ședința Consiliului Local al orașului Simeria în luna aprilie 2014. Așadar din 2014, zi de zi suntem atenți la tot ceea ce înseamnă educația sportivă, pregătire / instruire, pentru a ne atinge obiectivele stabilite.
În cadrul proiectului avem ca responsabilitate permanentă atragerea voluntarilor care să se implice în activitățile clubului. Acum când are loc interviul avem 7 voluntari care își desfășoară activitatea sub coordonarea președintelui și vicepreședintelui clubului. Dar vreau să vi-l prezint pe cel mai tânăr și tenace vicepreședinte de club din județ, care a performat ca fost sportiv al clubului, apoi voluntar în cadrul clubului, IT-ist, colegul Adelin Rotariu, un tânăr exemplu pentru cei care vor să cunoască și să schimbe lucrurile în bine prin implicare directă.
Reporter: Sunt încântat de ceea ce a prezentat până acum președintele clubului dar vreau să-l întreb pe vicepreședintele clubului Adelin Rotariu cu ce gânduri a venit, care i-a fost parcursul și ce își dorește în continuare pentru Clubul Sportiv CFR Simeria?
Adelin Rotariu: Până spre finalul anului 2015 am privit atent ce se întâmplă în cadrul clubului și am observat că există o asumare a responsabilității pentru generațiile viitoare. M-i s-a părut interesant și în momentul în care am aflat că la C.S. CFR Simeria cei care doresc să se implice o pot face fără nici-o reținere,am solicitat să fiu voluntar în cadrul clubului activând până în luna septembrie 2016, când am fost angajat ca responsabil în informatizarea clubului. Am plecat la lucru prezentând un proiect de digitalizare a clubului care viza implementarea unei strategii de comunicare cu personalul clubului, sportivii, părinții dar și cu iubitorii sportului. Proiectul viza formarea unei indentități în mediul online șicrearea unui website oficial prin care era prezentată toată istoria și tradiția clubului, prezentarea „familiei” sportului din Simeria și activitățile curente pe fiecare ramură sportivă.
Clubul nostru a fost primul din județ și printre puținele din țară care ne-am conectat la platforma Federației Române de Fotbal (www.footballconnect.ro) ușurând foarte mult activitățile clubului.
Reporterul: Cum v-a ajutat informatizarea clubului în perioada pandemiei atunci când au fost restrânse drepturile de liberă circulație a sportivilor și oficialilor clubului?
Adelin Rotariu: Încă de la începutul proiectului am avut în vedere dezvoltarea pe etape a procesului de comunicare cu toți cei implicați în activitatea clubului. Nivelul de digitalizare dezvoltat până la începutul lunii martie 2020 s-a dovedit unul de mare ajutor. Am fost solicitat și m-am implicat ca să nu întrerupem antrenamentele astfel că în prima etapă fiecare antrenor a elaborat un program specific de pregătire, program care a fost transmis prin intermediul aplicației de mesagerie WhatsApp tuturor sportivilor și părinților.
În etapa a doua, după 3 săptămâni, am mutat toată activitatea clubului în mediul online, prin intermediul sistemului de videoconferință.
Împreună cu președintele clubului am căutat să atragem la programul de pregătire în sistemul de videoconferință specialiști din cadrul Federației Române de Fotbal, fiind prezenți cu expuneri Răzvan Rotaru – antrenor lot național U15, Răzvan Stanca – antrenor cu portarii în cadrul F.R.F., Adrian Mutu – antrenor lot național U21, Lucian Sânmărtean – manager sportiv la loturile naționale de tineret, Cristina Hăzulea – psiholog sportiv, Verdeș Constantin-Crețu – kinetoterapeut în cadrul F.R.F., Horațiu Baciu – preparator fizic lot național, Vlad Nicoară – preparator fizic lot național feminin și U21 masculin, Bogdan Paravan – preparator fizic lot național U17 și U18 și Miodrag Todorov – preparator fizic lot național U15.
Am fost primul club din județ și printre puținele din țară cu activitate de copii și juniori care în 25 mai 2020, în baza protocolului medical întocmit și aprobat de către domnul primar al orașului Simeria Emil Ioan Rîșteiu, în calitate de președinte al C.L.S.U. Simeria, am reluat activitățile în aer liber.
Reporter: Spuneți-ne mai concret în momentul de față care este nivelul de digitalizare a activității clubului?
Adelin Rotariu: Nivel de digitalizare din punctul meu de vedere este unul foarte ridicat. O parte din preocupările mele sau axat pecreșterea ariei de transmitere a informației, de a fi prezenți pe majoritatea canalelor de comunicare online, prezentând activitatea clubului în timp real, de a crește audiența pe care clubul o are și crearea unui sistem de învățare / studiere a materialelor din domeniul fotbalistic pentru întregul staff al clubului.
În momentul de față, Clubul Sportiv CFR Simeria deține un website oficial, o pagină de Facebook și 2 grupuri de comunicare, un cont de Instagram, un canal de Youtube, un canal de TikTok și 22 grupuri prin intermediul aplicației de mesagerie WhatsApp.
Dacă ar fi să ne uităm în trecut pot spune că CS CFR Simeria este unul dintre cluburile cu cea mai mare vizibilitate în mediul online pe zona de S-V a țării și chiar la nivel de țară.
Reporter: Domnule președinte am înțeles că ați plecat de la două discipline sportive, în prezent aveți activitate la șase discipline sportive, spuneți-ne din punct de vedere al calității actului de pregătire cum vă prezentați.
Vasile Hrițac: Am fost și suntem preocupați prin sprijinul pe care-l primim din partea domnului primar ca antrenorii și managerii clubului să participe la toate workshop-urile de pregătire organizate de MTS și Federațiile naționale de sport, astfel avem sentimentul că cele mai noi cunoștințe legate de educație, pregătire / instruire vor ajunge la antrenamentele cu copiii și juniorii de la clubul nostru.
În anul 2016 am avut un protocol de colaborare cu cei de la Udinese Academy, ceea ce a însemnat foarte mult atât pentru antrenori, pentru cei din zona administrativă dar și pentru autoritățile locale deoarece la unele stagii de pregătire pe lângă personalul clubului a participat și domnul primar Emil Ioan Rîșteiu, viceprimarul de la aceea vreme domnul Gheorghe Stoica și reprezentantul Consiliului Local domnul Marius Steici.
În zona de marketing și management sportiv atât eu cât și colegul Adelin Rotariu am fost preocupați de a cunoaște evoluția la zi a tot ceea ce înseamnă nou, astfel că am urmat cursurile postuniversitare de management sportiv de la Universitatea din Petroșani, Adelin Rotariu a participat în perioada despre care vorbim la două ediții a programului de leadership sportiv Youth Council organizat de F.R.F. și la cursurile programului național de formare modulul „SĂNĂTATE, SPORT ȘI RECREERE” organizat de Ministerul Tineretului și Sportului.
Reporter: Cu asemenea implicare din partea primarului Emil Ioan Rîșteiu, a dvs. celor de la club cu siguranță că și rezultatele la nivel de copii și juniori sunt altele decât cele din anii 2012-2013.
Vasile Hrițac: Dacă despre numărul de discipline și de numărul sportivilor v-am prezentat cum am evoluat, din punct de vedere al calității pregătirii care se realizează la nivel clubului stau mărturie pe lângă numărul mare de sportivi care își doresc să participe la activitățile clubului și rezultatele obținute în întrecerile organizate la nivel de F.R.F., A.J.F., F.R.A.M. departamentul EUR&KA, F.R.H. și A.J.H.
Vreau să mă opresc doar la faptul că în această perioadă 4 juniori au fost doriți și s-au transferat la cluburi unde vor face performanță – Toma Abrudean – FCSB, Robert Tamaș – CS U Craiova, Raul Opric și Tudor Opriș – AFC UTA Arad, cu mențiunea că Raul Opric este în lotul național al României U19.
Tot în această perioadă a proiectului 4 juniori care au fost pregătiți la C.S. CFR Simeria au fost convocați la loturile naționale de juniori – Dragoș Danciu, Toma Abrudean, Raul Opric și Eric Moisă.
C.S. CFR Simeria decând a fost înființată competiția Liga Elitelor U15 (de doi ani), reprezintă județul Hunedoara în această competiție organizată de F.R.F. În anul 2019 Clubul Sportiv CFR Simeria a reprezentat județul Hunedoara la turneele de zonă organizate de F.R.F. și F.R.H. secția fotbal la categoriile de vârstă U17, U15 și U13 și secția de handbal la categoria junioare IV.
Juniorii U11 în anul 2019 la Aigle – Elveția au câștigat primul loc într-o competiție în care au participat echipe din șase țări din Europa și l-i s-a decernat și trofeul FAIR-PLAY ceea ce a însemnat că suntem pe drumul cel bun în ceea ce înseamnă creșterea copiilor și juniorilor.
Secția Karate a performat atât din punct de vedere al numărului de sportivi cât și al competițiilor la care au participat și s-au întors cu medalii.
În anul 2017 din partea clubului au reprezentat România trei sportivi – Ionuț Vesa, Leș Alexandra și Danci Amalia la Campionatul Mondial pentru copii, Cupa Kilkenny, Dublin- Irlanda. Vesa Ionuț a obținut medalia de aur la proba kumite individual, Leș Alexandra a obținut medalia de bronz la proba kata individual și Danci Amalia a obținut două medialii de bronz la probele de kata și kumite individual.
În anul 2018, premiere la nivel de club, 21 de sportivi au participat la Cupa Moșnița Nouă unde s-au clasat pe locul I în clasamentul intercluburi, la competiției participând peste 15 cluburi și 310 sportivi.
Tot în anul 2018, Ionuț Vesa și Mihai Pistol, alături de Sensei Ion Hrițcu, au reprezentat România și CS CFR Simeria la Campionatul European IKU din Rusia.
După desfășurarea probelor competiționale, sportivul Ionuț Vesa a reușit clasarea pe locul 3, respectiv medalia de bronz la proba kumite individual.
În luna iunie 2019, sportivii Delia Breazu, Ionuț Vesa, Paul Todeda și Popa Brian au participat la Campionatul Național desfășurat la Timișoara.
După probele de kata și kumite, sportivii au obținut următoarele rezultate:
- CAMPIONI NAȚIONALI
- Breazu Delia – locul I kata individual și locul I kumite individual categorie de vârstă 10 – 11 ani.
- Vesa Ionuț – locul I kumite individual și locul III kata individual categoria de vârstă 12 – 13 ani.
- VICECAMPIONI NAȚIONALI
- Todea Paul – locul II kata individual și locul II kumite individual categoria de vârstă 10 – 11 ani
- Popa Brian – locul II kumite individual și locul III kata individual la categoria de vârstă 10 – 11 ani.
Reporter: Adelin Rotariu cum vezi tu proiecția propriei activități pentru următoarea etapă din cadrul proiectului „Să creștem copiii în mod sănătos prin sport”?
Adelin Rotariu: Atât timp cât ai de partea clubului pe primarul orașului Simeria, Consiliul Local al orașului Simeria și mulți alți oameni care doresc binele copiilor și juniorilor, te poți gândi la tot ce este mai bun și mai frumos, în esență a crește generațiile viitoare în spiritul sportului, fair-play-ului și a dorinței de autodepășire.
Viziunea mea despre următoarea etapă din cadrul proiectului „Să creștem copiii în mod sănătos prin sport” vizează două directții:
- Elaborarea unei strategii prin care urmărim implicarea cât mai multor tineri în activitățile clubului și ale comunității, prin oferirea unor programe de voluntariat care să îi pregătească pentru o viitoare carieră în domeniul sportiv și nu numai;
- Elaborarea unui plan de marketing pentru toate ramurile sportive, care să atragă noi sponsorizări și crearea unui departament de marketing în cadrul clubului.
Reporter: Ceea ce s-a întamplat și se întâmplă la Simeria prin prisma dezvoltării activității sportive la nivel de copii și juniori a interesat pe cineva?
Vasile Hrițac:Dacă am tratat în mod serios orice activitate a clubului, interesul nu a întârziat să apară. Efortul conjugat al întregii echipe în anul 2019 după depunerea dosarului de clasificare a academiilor de fotbal pentru copii și juniori la Federația Română de Fotbal, am fost evaluați și ne-am clasat pe primul loc în județul Hunedoara și locul 30 pe țară, în urma noastră în clasament rămânând echipe din municipii sau din ligi superioare ale fotbalului românesc, ceea ce a demonstrat nivelul de pregătire existent. În anii 2017, 2018 și 2019, clubul a avut oaspeți pe mai multe personalități ale sportului românesc Mihai Cioroianu –directorul tehnic F.R.A.M. departamentul EUR&KA, Răzvan Burleanu – președintele F.R.F., Mihai Stoichiță – șeful departamentului tehnic din cadrul F.R.F., Gheorghiță Geolgău – șeful departamentului scouting din cadrul F.R.F., Miodrag Belodedici, Adrian Mutu, Jean Vlădoiu, glorii ale fotbalului românesc care au apreciat ceea ce primarul orașului Simeria Emil Ioan Rîșteiu împreună cu echipa clubului realizează an de an. Am fost și suntem contactați de mai multe unități administrativ teritoriale din județ și din afara județului pentru a furniza informații referitoare la implementarea unui proiect asemănător pentru copii și juniori.
Am fost și suntem deschiși și oferim tot suportul nostru tuturor celor care consideră că au o obligație nu doar morală pentru a crește în mod sănătos noile generații.
Reporter: Vă felicit pe toți cei implicați în activitatea sportivă din orașul Simeria și vă doresc multă sănătate și să vă atingeți obiectivele stabilite, mulți copii la pregătire, multe discipline în care să activați și rezultate pe măsura așteptărilor părinților.
Vasile Hrițac: În numele CS CFR Simeria vă mulțumim pentru că acordați atenție eforturilor pe care le depun autoritățile locale, antrenorii, sportivii și părinții.