Clubul Româno – Arab de Cultură și Presă este o organizație non-guvernamentală, care activează în România de peste 12 ani, fiind înființat de oameni de valoare, dintre care putem să amintim pe președintele de onoare, ex-președinte al României, Emil Constantinescu, Mioara Roman, prof. dr. Universitar George Grigore (Coordonatorul secției de Limba și literatura arabă în cadrul Universității București ), Oreste Teodorescu, precum și mulți alți oameni de excepție. Clubul a fost înființat, având ca scop contracararea deficitului de imagine privind lumea arabă și România.
Dorim evidențierea valorilor
S-a urmărit, de asemenea, evidențierea valorilor comune care datează de mii de ani, printre care înfrățirea de sânge a poporului palestinian și a poporului român în zona Ardealului și a Olteniei, mai ales în perioada Imperiului Roman.
Reînnoirea relațiilor socio-culturale între lumea arabă și Europa în general, dar și cu România în mod special, se poate face pornind de la relațiile deja stabilite de către Apolodor din Damasc, care a construit podul peste Dunăre precum și de George Coșbuc, care prin opera literară El Zorab amintește despre vechimea schimburilor comerciale și socio-culturale dintre cele două lumi.
Clubul nostru, prin multitudinea de conferințe și editări de cărți, dorește să reîmprospăteze și să sublinieze similitudinile dintre lumea arabă și cea europeană.
Amintim Conferința ”Ierusalimul- orașul religiilor”, precum și „Omul și credința”, ultima amintită având loc la Universitatea Ovidius- Constanța.
În această perioadă urmează să fie traduse și câteva cărți de mare valoare, dintre care amintim ” Zâmbet etern”, ” Duzina poeziilor palestiniene” , precum și ” Istoria Palestinei prin ochii unui român”, toate acestea desfășurându-se sub auspiciile Clubului Româno-Arab de Cultură și Presă, în cadrul proiectului „ Ferestre culturale”, alături de alte proiecte desfășurate de 12 ani, în parteneriat cu Centrul Cultural Pitești.
Prima carte care aparține unui autor italian de origine palestiniană și care a fost tradusă în limba română se numește ” Bahadino, copilul păcii”, carte scrisă de către domnul Salah Mahameed, (medic, scriitor, promotor cultural), care aduce un mesaj de pace și anume că doar PACEA poate salva omenirea.
Bahadino, copilul păcii
Lansarea acestei cărți a fost realizată, sâmbătă,12 martie, la Centrul Cultural Pitești, în cadrul proiectului „Ferestre culturale”, cu ocazia Zilei Culturii Palestiniene, corespunzătoare zilei de 13 martie, sprijinită de către Ambasada Palestiniană de la București, sub egida lor.
Organizat într-un cadru de excepție, evenimentul a avut loc într-un context social destul de delicat, dar care ar putea fi soluționat prin pace.
Se pot găsi multe similitudini între textul scris de către dr. Salah Mahameed și situația conflictuală din Europa, dar de asemenea, se poate extrage din carte un mesaj foarte profund și anume că, ”prin iubire și credință veți putea afla același limbaj de seninătate, de pace. Numai așa v-ați putea apropia de Dumnezeu, căci El este ivire din liniștea iubirii voastre!”
De asemenea, prin cuvintele ”Dați frâu liber bucuriei!….Dați ascultare mai bine inimilor voastre doritoare de viață!”- ne reamintește tuturor să ne bucurăm împreună de fiecare clipă a vieții noastre, deoarece ”nu ați venit pe lume pentru voi”.
Evenimentul de la Pitești s-a bucurat de o largă participare a oamenilor de cultură și artă din Orașul Lalelelor – poeți, scriitori, personalități ale zonei, precum și reprezentanți ai Ambasadei Palestinei la București. Cartea a fost scoasă la Editura Accent Media din Deva, într-o formă și ținută grafică deosebită, fiind deopotrivă apreciat conținutul și mesajul excepțional care îndeamnă la pace, în aceste momente tulburi la nivel internațional.
Jaber Ahmed,
Președinte CRACP