În prima zi lucrătoare a anului 2023, Consiliul Județean Hunedoara a fost convocat pentru a aproba, în primul rând, hotărârea privind repartizarea sumelor corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat pe anul 2023 pentru susținerea programelor de dezvoltare locală și pentru susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală precum și pentru cheltuielile de funcționare ale unităților administrativ teritoriale din județ.
Repartizarea a fost făcută cu consultarea tuturor primarilor
Lista aprobată de legislativul județean cuprinde toate cele 69 de municipii, orașe și comune, iar repartizarea sumelor s-a realizat având la bază dialogul cu fiecare primar în parte, indiferent de apartenența politică.
„Vreau să precizez că modul de repartizare a sumelor este rezultatul consultărilor pe care le-am avut cu absolut toți primarii din județ, în ultimele zile lucrătoare ale anului trecut, și mă bucur că votul unanim dat pentru adoptarea acestei hotărâri confirmă faptul că am procedat corect față de toate localitățile. Am stat de vorbă cu fiecare primar pentru că am dorit să aflu care le sunt nevoile, problemele, proiectele în derulare și pentru ca analiza noastră finală să fie una corectă față de fiecare cetățean. Le mulțumesc atât primarilor, cât și consilierilor județeni pentru că au apreciat pozitiv propunerea mea. La Consiliul Județean Hunedoara facem administrație pentru cetățeni, nu politică”, a declarat președintele Laurențiu Nistor.
Nimeni nu a fost nedreptățit
Chiar dacă președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, este reprezentant al PSD, acest partid având majoritatea în legislativul județean, repartizarea sumelor s-a realizată fără părtinire și fără a se ține cont de culoarea politică a primarilor.
Spre exemplu, la categoria „municipii”, cei mai mulți bani (1.700.000 lei) au fost alocați spre Petroșani, localitate condusă de un primar PNL. E drept, nici ceilalți 6 primari de municipii nu au fost nedreptățiți. La „orașe”, sumele sunt aproximativ egale, Uricani (PSD), Călan (PNL) și Petrila (PSD) primind cu mici variații sume mai mari. Trebuie ținut cont și de un alt aspect: dintre cele 14 localități urbane ale județului, PSD deține funcții de primar în 10, așa că totalul este în favoarea acestora în mod firesc.
Și în cazul comunelor, împărțirea s-a făcut în mod echitabil, cele mai mari (ca întindere și ca număr de locuitori) primind chiar 800.000 de lei, cum este cazul localităților Pui, Ilia sau Crișcior.