Prima întâlnire a Clubului Antreprenorilor Români de la Geneva a avut loc sâmbătă dimineața, în cadrul Salonului Mondial de Invenții de la Geneva. Evenimentul a avut loc în prezența ministrului consilier pe probleme economice al Ambasadei României la Geneva, Claudiu Ionescu, consulul general al României la Lyon, ambasadorul Republicii Moldova la Geneva. Autoritățile locale din România au fost reprezentate la prima întâlnire a Clubului Antreprenorilor Români de la Geneva au fost reprezentate de vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Ionel Bulbuc.
“România importă medicamente și substanțe chimice în valoare de aprox. 900 de milioane de euro din Elveția” – a precizat ministrul consilier Claudiu Ionescu.
Printre exportatorii români în Elveția este compania arădeană Cotta International. Deficitul balanței comerciale a României cu Elveția este de aprox. jumătate de miliard de euro.
“Noi vrem să creem mai mult decât o comunitate de afaceri la Geneva, noi vrem să creem o rețea de contacte și oportunități care să ajute investitorii români de aici. În general, în Elveția afacerile sunt grupate în jurul polilor majori economici, Lausanne, Zurich, Berna, Geneva. Suntem mici, dar avem ambiții mari, nu avem bani, dar vrem să facem multe. Mizăm pe sprijinul autorităților locale și naționale. Tema primei noastre întâlniri a fost să profităm de acest Salon de Invenții, pentru că românii au fost cunoscuți de-a lungul anilor prin premiile pe care le-au obținut aici”, a declarat organizatoarea evenimentului, Rodica Roșu Firidez, vicepreședintele Clubului.
La prima întâlnire a Clubului Antreprenorilor Români de la Geneva unul dintre vorbitori a fost arădeanul Dănuț Sobol, inventator, a cărui prezență la Salonul Mondial de Invenții de la Geneva a fost susținută de Consiliul Județean Arad. “Avem un grup de inventatori în Arad cu care am realizat soluțiile tehnice și practice ale unor idei, desenele 3D, execuția, realizarea prototipurilor și facem multe teste. Unii dintre ei sunt alături de mine, în standul susținut de Consiliul Județean Arad. Am fi putut fi prezenți la Geneva și 30 de persoane, dar ar fi fost un buget prohibitiv. Important pentru noi este că suntem aici, că ne-am putut măsura cu liderii mondiali și suntem nu în spatele lor, ci alături de ei”, a declarat profesorul Dan Sobol.
Referindu-se la prima întâlnire a Clubului Antreprenorilor Români de la Geneva, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Ionel Bulbuc, a accentuat că apreciază declarația vicepreședintelui Clubului, care vorbea despre parteneriatul dintre mediul de afaceri și administrație. “Toate proiectele noastre administrative, noi, la Arad, le dezvoltăm împreună cu mediul de afaceri și ținând cont de nevoile mediului de afaceri, în limita în care ne permite legea. Am învățat de la investitori pragmatismul, suntem susținuți în proiectele noastre sociale, iar la rândul lor investitorii au mereu un dialog cu administrația locală, referitor la dezvoltarea zonală. Cum invenția și inovația stau la baza afacerilor importante, mă bucur că am putut facilita prezența la Geneva a unor inventatori arădeni și că putem contribui și astfel la consolidarea mediului de afaceri arădean”, a precizat Ionel Bulbuc, vicepreședintele Consiliului Județean Arad.
La prima reunire a Clubului Antreprenorilor Români de la Geneva au participat aprox. 50 de persoane. Printre planurile de viitor ale Clubului sunt înființarea unei scoli de afaceri, pornirea unui salon de produse și servicii românești și deschiderea unei noi filiale în zona italiană a Elveției.
.