Cristian Dan Pașca a fost validat de Consiliul de Coordonare Local al PNL Câmpeni ca și candidat pentru funcția de Primar al orașului Câmpeni.
Cristian Dan Pașca are 54 de ani. El s-a născut în comuna Scărişoara din Munţii Apuseni, la aproape 32 de km de oraşul Câmpeni, într-o familie de oameni simpli (tata şofer şi mama vânzătoare). Posibilităţile financiare ale familiei au fost limitate dar acest lucru nu i-a împiedicat pe părinţii săi să îşi crească cei trei copii cu respect faţă de semeni şi cu responsabilitate.
,,Am înţeles că doar prin muncă pot schimba ceva în viaţa mea. Mi-am ajutat părinţii şi bunicii încă din copilărie, am trebăluit prin gospodărie, am strâns fânul de pe câmp împreună cu fratele şi sora mea. Cred că oamenii care nu s-au născut cu ,,totul pe tavă” sunt mult mai responsabili, mai motivaţi, mai uniţi, leagă prietenii durabile care nu se bazează pe interes. Aşa am fost crescut eu, în spiritul modestiei şi am învăţat că nu trebuie să ,,calci peste cadavre” ca să obţii ceva. Dimpotrivă, am învăţat că oamenii şi sentimentele lor sunt importante. Acest lucru m-a condus în viaţă”, spune Cristian Dan Paşca.
Cu oraşul Câmpeni a fost ,,dragoste la prima vedere”.
,,Aveam 4 ani când am venit cu bunica să o vizităm pe sora mamei mele care era elevă la Câmpeni. A fost prima mea ieşire la oraş. Îmi amintesc că mătuşa mea stătea în gazdă la baciu Marcel, peste râu, peste podul de fier. Am fost impresionat de oraşul plin de viaţă, de mărimea lui, de mulţimea de oameni şi de facilităţile de aici şi mi-am dorit să pot locui la Câmpeni”, povesteşte Cristian Paşca.
La 14 ani a plecat la liceu la Cluj. A urmat apoi Facultatea de Matematică din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca. În fiecare vacanţă a revenit acasă şi i-a ajutat pe bunici la munca câmpului.
La Cluj a cunoscut-o pe Mariana, de care s-a îndrăgostit pe loc şi pe care la doar 5 luni de când a întâlnit-o prima oară a luat-o de soţie. ,,Era pentru mine cea mai frumoasă fată. Iar când am aflat că este din Câmpeni m-am bucurat tare mult”, spune Cristian.
La puţin timp s-a născut primul copil – Dănuţ Adrian Dan. Nu a fost uşor şi cu copil mic şi cu viaţa de student, dar i-au ajutat socrii. Cristian a terminat facultatea şi a fost repartizat în Oltenia, într-o comună apropiată de locul de baştină al actualului preşedinte al Consililului Judeţean Alba, Ion Dumitrel.
Mariana a absolvit Facultatea de Medicină la un an după Cristian şi a luat repartiţie la Motru, ca să fie aproape de soţul ei.
Au avut noroc cu Revoluţia şi s-au întors amândoi – Acasă la Câmpeni. Visul lui Cristian din copilărie, de a locui la Câmpeni s-a îndeplinit. Mariana a început o carieră de medic la Spitalul din Câmpeni iar Cristian a fost profesor la Bistra. Nu le-a fost uşor. Au stat o vreme la socri iar apoi şi-au luat un apartament cu chirie.
A apărut în viaţa lor şi al doilea copil, o fată – Teodora Maria. Traiul de zi cu zi nu a fost uşor, salariile erau mici, aşa că au hotărât că unul dintre ei trebuie să renunţe la carieră şi să pună pe picioare o afacere. Cristian a fost cel care a renunţat la cariera în învăţământ. Pentru că nu avea cu ce gira ca să ia credit să pornească afacerea, l-a ajutat un bun prieten, coleg de facultate care a girat cu apartamentul lui pentru Cristian.
Cu paşi mici a dezvoltat afacerea şi în timp s-a reprofilat pe materiale de construcţii. Acum, Cristian are o firmă care este un partener de afaceri important pentru Holcim şi Macon Deva. Are aproape 30 de ani de când îşi administrează singur afacerea. El îi consideră colegi pe cei de la firma lui, nu angajaţi, şi spune că ţine cont de părerea lor şi le cere sfatul în ceea ce doreşte să facă. Lucrul în echipă este important pentru el.
În viaţa personală a apărut între timp şi al treilea copil – Paul Cristian. Soţii Paşca şi-au cumpărat şi un apartament în care au locuit până acum puţin timp când au reuşit să îşi finalizeze lucrările la casa de care sunt mândri. ,,Ne-am dorit mai mult confort pentru familie şi am ridicat o casă. Am făcut în fiecare an câte ceva la ea. Acum arată aşa cum ne-am dorit. Meritul cel mare este al soţiei mele Mariana”, ne explică Cristian Paşca.
Cei doi soţi au pus pe picioare între timp şi o altă afacere – o pensiune la Arieşeni.
,,Nu a fost uşor, dar a fost o muncă de echipă, de familie. Şi noi şi copiii am lucrat şi lucrăm şi acum când putem la pensiune, cot la cot cu colegii noştri. Marianei îi place tare mult să gătească şi este o bună gospodină. Poate că este mai sobră, aşa cum spune lumea, dar asta e armura ei şi modul în care îşi protejează familia. Soţia mea are un suflet bun şi iubeşte oamenii. Îi place să îi ajute. De aceea s-a făcut medic. Sunt mândru de cum au crescut frumos, copiii noştri. Cel mare, Dănuţ este inginer constructor şi lucrează acum în Franţa iar soţia lui Cristina este medic rezident la Paris. Fiica mea Teodora este medic rezident la Oradea. Am rămas acasă cu cel mic, Paul care este elev în clasa a X-a la Câmpeni”, ne povesteşte omul care doreşte acum să realizeze multe lucruri bune pentru oraşul care este casa lui.
,,M-am sfătuit cu ai mei şi mi-am spus că trebuie să facem ceva pentru oraşul nostru. Îmi doresc un oraş frumos, cu oameni fericiţi, aşa cum am văzut în copilăria mea. De acel oraş şi de acei oameni m-am îndrăgostit eu atunci. Şi asta îmi doresc pentru familia mea, pentru localnicii de aici. Îmi doresc să aibă copiii, nu doar ai mei, ci ai tuturor câmpănarilor la ce să se întoarcă acasă. Am tot ce îmi trebuie, nu candidez pentru funcţie sau bani ci pentru că sunt convins că pot dezvolta oraşul şi pot aduce bunăstare semenilor mei, aşa cum am reuşit pentru familia mea. Am experienţă şi în administraţie, am fost consilier local şi judeţean. Câmpănarii sunt familia mea şi doresc pentru ei tot ce este mai bun”, ne spune cu sinceritate în glas, Dan Cristian Paşca.
OMUL Cristian Dan Paşca este convins că oamenii din Câmpeni vor face pentru viitor o alegere bună şi oraşul va înflori din nou. Iar când vor spune cu toţii – Acasă la Câmpeni, va fi un motiv de mare mândrie.