Cererea de plasmă în spitalele din judeţul Hunedoara pentru tratamentul bolnavilor infectaţi cu virusul COVID-19 s-a dublat, relevă datele Centrului Judeţean de Transfuzii Sanguine (CJTS). Pe de altă parte, datorită eforturilor şi muncii pe care personalul Centrului le-a depus în mod constant, dar şi înţelegerii de care au dat dovadă cei aproape 80 de donatori, CJTS Hunedoara se află pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte asigurarea plasmei.
„Le mulţumim, mai ales că între aceştia se numără pacienţi care au donat plasmă şi pentru a patra oară prin plasmafereză. Am reuşit să ajutăm un număr foarte mare de bolnavi, în stare gravă, nu numai din judeţul Hunedoara, ci şi din alte judeţe pentru că, în funcţie de gravitatea cazului, noi împrumutăm sau facem schimb de această plasmă”, a spus directorul CJTS Hunedoara, dr. Victoria Hălmagi.
Ea a menţionat că în urma apelurilor făcute către persoanele ce s-au vindecat de COVID-19 s-a ajuns ca în judeţ să fie consemnate, zilnic, în medie, câte una sau două donări de plasmă prin procedeul de plasmafereză, un aparat special pentru acest tip de donări funcţionând la centrul de recoltare din municipiul Hunedoara.
„Facem un apel la potenţialii donatori să doneze plasmă pentru că cererile sunt foarte mari. În ultimele două săptămâni, acestea au crescut foarte mult pentru că au fost pacienţi cu o stare de sănătate mai gravă, ce au necesitat plasmă. Noi am trimis mesaje celor vindecaţi de COVID-19 pentru a dona plasmă. Sunt persoane care au răspuns apelului nostru şi avem 1-2 plasmafereze pe zi. Îi aşteptăm în continuare”, a arătat dr. Hălmagi.
Între persoanele care au donat plasmă de mai multe ori se numără o asistentă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, care a acceptat să doneze de patru ori, până acum, iar un preot se află la treia donare.
Prin plasmafereză se poate dona la un interval de 14 zile, iar prin recoltarea de sânge o dată la două luni de zile.