.

Centrul de Cultură și Artă – implicare, profesionalism și responsabilitate

Centrul de Cultură și Artă este o instituție subordonată Consiliului Județean Hunedoara și are în componența sa trei departamente: Școala Populară de Arte, Ansamblul Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean” și Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.

– Domnule Ciprian Nicolae Roman, în calitatea dvs. de manager al Centrului de Cultură și Artă, veniți cu amănunte.

– Conduc această instituție din luna aprilie 2017, perioadă în care alături de colegii mei am încercat să realizăm activități, acțiuni, evenimente culturale având ca obiective promovarea județului nostru, descoperirea și promovarea tinerilor talentați, păstrarea și conservarea patrimoniului cultural tradițional.

Am gândit funcționarea acestei instituții în trei direcții, fiecare cu specificul ei:

  • Ansamblul Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean” – un ansamblu tânăr care a împlinit la 1 iunie 10 ani de la înființare. Orchestra și dansatorii ansamblului au reușit prin muncă și dăruire să devină o emblemă a județului Hunedoara cucerind publicul hunedorean, și nu numai, prin spectacole și concerte de excepție. Sunt convins că foarte mulți dintre cititori au participat sau urmărit evenimente precum „Serbările Naționale Țebea”, Festivalul Concurs de muzică populară „Drăgan Muntean”, Festivalul Taragotului, Sărbătoarea Pădurenilor, unde orchestra dirijată de maestrul George Cîlțea împreună cu dansatorii coordonați de Cătălin Bălan au reușit să demonstreze că sunt cu adevărat profesioniști. Prezențele ansamblului la evenimente mari, evenimente importante în orașe precum Iași sau Timișoara alături de alte ansambluri profesioniste din țară au fost de fiecare dată însoțite de aplauze și succes spunând pe scenă cu mândrie că noi venim din Hunedoara. Alături de interpreți valoroși pe care îi are această zonă sau interpreți de seamă din alte zone ale țării, Ansamblul Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean” s-a impus ca una dintre cele mai apreciate instituții de profil din țară.
  • Școala Populară de Arte funcționează cu clase de canto muzică ușoară și populară, instrumente de suflat, instrumente cu clape, arta lemnului, pictură, dans popular, cu un număr de 250 de elevi, având secții în Deva, Hunedoara, Brad, Petroșani și Lupeni. Școala își propune pe lângă componența educativă a tinerilor talentați, să reprezinte și o pepinieră pentru Ansamblul Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean”, dar și o bază pentru anumite evenimente organizate pentru artiști amatori. Timpul a dovedit prin rezultatele elevilor noștri că activitatea cadrelor noastre este una foarte bună, majoritatea artiștilor consacrați de astăzi au fost elevii acestei școli.      
  • Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale – este departamentul responsabil pentru activitatea de culegere, păstrare și promovare a tot ceea ce înseamnă cultura tradițională a județului Hunedoara. Colegii din acest departament reușesc să editeze în fiecare an lucrări de specialitate foarte apreciate la nivel național. Sub conducerea profesorului Mircea Lac, tezaur uman viu al județului Hunedoara, prezentăm celor interesați Revista „Miorița” aflată astăzi la cel de-al XXVIII-lea număr. Această revistă se găsește și în format electronic și a adunat în paginile sale documente, studii și cercetări din toate subzonele județului care vor rămâne peste timp generațiilor viitoare. Tot la acest capitol vorbim și despre un alt proiect care s-a dovedit a fi de succes și anume „Colecția de valori hunedorene”. Volumele apărute în această colecție reprezintă de asemenea o bază de date bogată pentru cei interesați. Ne bucură faptul că foarte mulți dintre cei care susțin lucrări de specialitate apelează la aceste lucrări ale noastre pentru că acolo găsesc mare parte dintre informațiile necesare, acestea fiind rezultatul unei munci de 30 de ani și așa cum spuneam, cel mai important lucru este faptul că nu se pierd cunoștințele noastre despre satul hunedorean.

… Așadar, o prezentare în mare a activității Centrului de Cultură și Artă, o activitate ce presupune implicare, studiu, dăruire, profesionalism și responsabilitate. Să nu uităm că activitatea noastră este una adresată publicului, fie că vorbim de concerte, emisiuni, publicații sau act educațional, iar publicul ca beneficiar final este cel care analizează, respectă și apreciază munca noastră. 

Au consemnat Ioan Vlad și Georgeta-Ileana Cizmaș     

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate