La 13 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, statele membre ale forului comunitar aproba înființarea unei instituții UE la București.
România va găzdui, în capitală, Centrul european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice.
Președintele Kaus Iohannis dar și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, spun că decizia este una istorica pentru România.
Aceeași publicație mai scrie că instituția nu va fi una de nivelul unei agenții clasice europene, însă va crea până la 80 de locuri de muncă înalt calificate și ar putea crește afacerile locale în domeniu dar și încrederea în acestea.
Potrivit Ministerului Român de Externe, decizia este una cu atât mai importantă cu cât la nivel comunitar, a fost o competiție puternică între mai multe state membre, pentru desemnarea orașului gazdă: Belgia, Germania, Lituania, Luxemburg , Polonia, Spania și România.
Sediul Centrului Cyber al UE a fost ales în urma analizei dosarelor prezentate de statele candidate, realizate inclusiv de către Comisia Europeană, dar și în urma unui lobby și a unor negocieri intense purtate de premier, ministrul de Externe și echipe din mai multe instituții.
Astfel, a fost recunoscută expertiza pe care România o deține în domeniul digital și al securității cibernetice, adaugă MAE.
Centrul Cyber al UE va coordona legăturile dintre centrele naționale pentru securitate cibernetică din statele membre și va gestiona fondurile europene dedicate cercetării în domeniu, în creștere în ultimii ani.
Președintele Klaus Iohannis a salutat, joi dimineață, după o ultimă noapte de negocieri la Bruxelles, ceea ce a numit “succesul diplomatic excepțional al României de a obține găzduirea Centrului European de Securitate Cibernetică la București”./www.europafam.ro