Un documentar realizat de BBC Horizon, din 2012, studiază diferite tipuri de regimuri alimentare de post.
Concluziile lor sunt revoluționare pentru momentul în care trăim, adică o epocă în care cancerul face din ce în ce mai multe victime la nivel mondial: postul reduce riscul de cancer cu mai mult de 50 de procente.
Ia să vedem câteva greșeli pe care le facem în post.
1. Mâncăm foarte multă pâine, covrigi, cornuri și paste. Acest tip de carbohidrați îngreunează metabolismul și ne pot costa silueta. Putem înlocui aceste obiceiuri cu turtițe de orez expandat care se găsesc în magazinele naturiste. Tot în acest tip de magazine putem găsi alternative dulci sănătoase, dar și lapte din soia, orez sau migdale. Produsele din făină albă, pot fi înlocuite cu produse din cereale integrale.
2. Ne înfometăm. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl înțelegi înainte să ții post este că NU-I nevoie să te înfometezi! Un organism slăbit nu este un organism detoxifiat, ci este un organism cu un sistem imunitar slăbit, predispus îmbolnăvirii. Organismul necesită toate cele trei tipuri de macronutrienți: glucidele, proteinele și grăsimile. A exclude unul dintre aceste elemente, nu înseamnă că ne detoxifiem ci înseamnă că nu oferim corpului nostru combustibilul de care are nevoie ca să funcționeze în parametrii optimi. Secretul este să începem să îi oferim glucide, proteine și grăsimi de calitate.
Să vedem și câteva exemple:
a. Carbohidraţii cu indice glicemic redus: fructe, fasolea şi pâinea sau pastele din cereale integrale. Se vor elimina toate alimentele care conțin zahăr alb și făină rafinată, cartofii albi, pâinea și pastele albe.
b. Proteine slabe: lapte de soia, tofu, șnițele de soia (avem grijă să fie nemodificate genetic), leguminoase (mazăre, năut, fasole)
c. Grăsimile bune – Acestea cuprind grăsimile mononesaturate cum ar fi uleiul de măsline extravirgin şi avocado.
3. Pentru că nu avem timp să gătim, alegem să cumpărăm semi-preparate de post care sunt pline de grăsimi nocive și de aditivi alimentari.
4. Pentru a obține senzația de sațietate, mâncăm mai multe nuci, migdale și alte tipuri de semințe. Deși acestea sunt foarte sănătoase și bogate în grăsimi bune, ca orice alt obicei pe care îl practicăm în exces, și acesta poate produce mai mult rău decât bine.
5. Nu înlocuiți untul cu margarina. Margarina este un produs care conține foarte multe grăsimi trans. Acest tip de grăsimi sunt asociate cu creșterea riscului ce cancer, dar și cu creșterea riscului de a dezvolta boli neuro-degenerative.
În România, în prezent, motivația pentru care alegem să ținem post este preponderent religioasă, dar ar trebui să înțelegem că acest obicei este unul sănătos, indiferent de natura credințelor noastre. Nu văd nicio problemă în a adopta orice este benefic, indiferent de asocierile mintale pe care le facem în conștiința colectivă, cu atât mai mult dacă sunt demonstrate științific.
Astfel că, dacă pot să vă transmit astăzi o idee prețioasă, ar fi aceea că a ține post înseamnă în primul rând că tu crezi în tine și în capacitatea organismului tău de a se revigora, energiza și regenera. E o credință bună pentru noi toți, nu-i așa?
Irina TÂLVESCU