Mai sunt două săptămâni până la data de 14 octombrie când, în comuna Pui, va avea loc tradiţionalul târg de toamnă, cel mai mare de acest fel din judeţul Hunedoara.
Ca în fiecare an, oamenii locului, dar şi foarte mulţi veniţi din judeţ sau din ţară, vor încerca să încheie cele mai bune tranzacţii, ştiut fiind faptul că după târgul de la Pui se dă, oarecum, startul neoficial, al perioadei de iarnă. Ciobanii coboară cu oile de la munte şi se adună pe la casele lor pentru perioada rece care stă să vină.
Cât despre târg, din experienţa anilor trecuţi se poate spune că aici se găsesc toate cele necesare unei gospodării, dar şi multe obiecte sau haine, legume şi fructe de sezon. Nu vor lipsi comercianţii cu virşli – că doar Sălaşul este aproape, cei care vând mici sau pâinea pe vatră.
„Anual, în comuna Pui sunt organizate două mari târguri: cel de primăvară – programat pe 1 mai, şi cel de toamnă, pe 14 octombrie, când ciobanii încep să vină cu oile acasă, de pe munte. Târgul este căutat de foarte mulţi oameni, de crescătorii de animale şi de agricultori. Din păcate, restricţiile în organizarea târgurilor de animale, luate ca măsuri preventive, afectează acest târg pentru că oamenii, după ce au muncit o vară, ar fi dorit să-şi poată valorifica animalele la târg. Mergem însă mai departe şi sperăm ca anul viitor să fie mai bine”, a declarat primarul comunei Pui, Victor Stoica.
În opinia sa, restricţiile apărute din cauza pestei porcine nu ar fi trebuit aplicare şi la alte animale care puteau fi comercializate la târg, iar limitările să se aplice doar la cele din grupa de risc.