A fost pictată în Israel, acum 1.354 de ani și se află, de mai bine de şase secole, la Mănăstirea Neamț. Icoana o înfăţişează pe Maica Domnului cu pruncul Iisus, iar pe cealaltă parte a ei, este pictat Sfântul Gheorghe. Icoana a ajuns la noi în jurul anului 1400. Timp de peste 600 de ani, icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț a întărit credința creștin-ortodoxă a conducătorilor, monahilor și a credincioșilor din România.
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului
A avut o poveste complicată și uneori chiar dramatică. A fost pictată în urmă cu 1.354 de ani în Israel, Lidia, actualmente orașul Lodd, care se află la 15 km. de Tel-Aviv. Pictura a fost comandată de către Sfântul Gherman, se arată într-un document vechi de peste 500 de ani, care a însoțit prețiosul artefact. La origine era o copie a icoanei Maicii Domnului care se afla în Lida încă din anul 35 dH. Cercetătorii susțin că avem de-a face cu o icoană rară care, spre deosebire de originalul după care a fost reprodusă, are două fețe. Pe spatele icoanei este zugrăvit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, care s-a născut în Lida, scrie.click.ro.
Reversul icoanei
Despre faptul că icoana a fost pictată și pe a doua față, există două teorii. Una dintre ele ar fi aceea că pictorul ar fi vrut să-l omagieze pe celebrul localnic. A doua ar fi aceea că, pentru a o picta pe Maica Domnului s-ar fi folosit o icoană mai veche, a Sfântului Gheorghe, care a fost degradată în urma unei inundații, adevărul.ro.
Când a devenit patriarh
Sfântul Gherman a adus icoana cu el în Constantinopol şi a oferit-o mănăstirii Heleopatra. La începutul persecuţiei iconoclaste declanşată de împăratul bizantin Leon al III-lea, în anul 714, pictura a fost scoasă din mănăstire şi a fost ascunsă. În anul 716, Icoana Maicii Domnului, recunoscută deja ca fiind făcătoare de minuni, a fost trimisă în secret, de către Sfântul Gherman, la Roma, Papei Grigorie al III. A fost aşezată în Basilica „Sfântul Petru” unde a stat timp de 106 ani.
După învingerea iconoclaştilor
Papa Serghie al II-lea a readus icoana în Constantinopol. Icoana a fost întâmpinată la intrarea în Constantinopol de împărăteasa Teodora, însoţită de Sf.Metodie, Patriarhul Constantinopolului şi o mulţime impresionantă, fiind apoi reaşezată în mănăstirea Heleopatra (în anul 822). A rămas acolo timp de aproape şase secole (răstimp în care a fost de câteva ori mutată temporar, mai exact ascunsă, pentru a fi ferită de la distrugere.
În jurul anului 1400
Împăratul Manuel al II-lea Paleologul a trimis trei icoane, în semn de recunoștință a Imperiului Bizantin, față de Voievodatul din Moldova.
- Una dintre ele fiind icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana, care a fost așezată în Mănăstirea Bistrița, Neamț, fiind dăruită Voievodului Alexandru cel Bun.
- A doua icoană a fost dăruită soției sale, Neacșa (numită în unele scrieri Ana), care a fost așezată în Mănăstirea Agapia, Neamț.
- Cea de a treia icoană a fost pentru Mitropolitul Iosif Mușat, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost așezată în Biserica Sfântul Gheorghe din Suceava, cunoscută sub numele de Biserica Mirăuți, potrivit doxologia.ro.
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului
A rămas în Biserica Sfântul Gheorghe până în anul 1415, când a fost dusă în Mănăstirea Neamț. Unul dintre principii moldoveni a oferit o copie a icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț unui moșier rus, pe nume Certkov. Descendenții lui Certkov au așezat icoana în biserica din sat în anul 1846. Pe spatele icoanei se află o inscripție în care se spune că icoana este o copie fidelă a icoanei trimise din Constantinopol, de către împăratul Manuel Paleologul, scrie doxologia.ro.
În timpul unei invazii a Imperiului Otoman
Icoana a fost îngropată, din iunie 1821 până în octombrie 1822, împreună cu alte obiecte de valoare, într-o poiană de pe Muntele Rusu, pentru a fi protejată. În acel loc în care a fost îngropată icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, se află Schitul Icoana Veche. În timp, icoana creștină a suferit mai multe modificări, fiind restaurată şi ferecată în metale preţioase şi împodobită cu pietre scumpe, în cel puţin trei rânduri, scrie adevărul.ro.
Miracolele izvorâte din Icoana Maicii Domnului
Sunt numeroase, dar foarte puțin cunoscute.
- Se spune că, în timpul unei invazii păgâne, un turc a intrat în mănăstire și a lovit icoana cu iataganul, vrând s-o despice. Hrisoavele spun că mâna turcului a paralizat pe loc, iar tăișul armei s-a făcut bucățele.
- Sute de bolnavi s-au vindecat în mod miraculos, după ce s-au rugat în fața icoanei.
- Monahii de la Mănăstirea Neamț cunosc faptul că icoana lăcrimează în preajma unor mari tulburări sau nenorociri abătute asupra omenirii, scrie mesageruldeneamt.ro.
Cornelia Holinschi