Ce semnifică “Săptămâna Albă” ce precede Postul Paştelui?

Începând cu 4 martie, ortodocşii intră în “Săptămâna Albă sau a brânzei”.

În aceasta saptamana nu se mai consumă carne, iar în zilele de miercuri şi vineri se face dezlegare la ouă, lapte, brânză şi peşte. În calendarele bisericeşti, pentru aceste zile apare menţiunea “harţi”, un termen popular care desemnează zilele de dezlegare a postului. Săptămâna Albă aminteşte de vieţuirea primilor oameni în Rai, când ei nu consumau carne. Astfel, această săptămână ne cheamă la reaşezarea în starea paradisiacă din care am căzut.

Miercuri, 6 martie, se rosteşte pentru prima dată în perioada Triodului, rugăciunea Sfântului Efrem Sirul – “Doamne şi Stăpânul vieţii mele”, rugăciune care încetează în miercurea din Săptămâna Mare.

În zilele de miercuri şi vineri din “Săptămâna Albă” nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie, cele două zile sunt aliturgice.

În Sambata lasatului sec de branza, Biserica ii pomeneste pe toti barbatii si femeile care au fost “luminati prin postire”. Aceasta zi este numita “a ascetilor”. Biserica ii asaza ca modele, calauzitori pentru parcurgerea postului si a pocaintei:

Partajează această știre

Lasă un răspuns