Ce se va întâmpla cu termocentrala Mintia?

Termocentrala Mintia este subiectul unui val de reacţii pe scena publică, după ce, la începutul săptămânii, angajaţii acesteia au fost concediaţi colectiv, ca urmare a programului de restructurare derulat în cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH).

Conducerea societăţii susţine că se caută soluţii pentru repornirea Termocentralei Mintia şi că echipamentele acestui producător de energie electrică nu vor fi tăiate şi valorificate ca fier vechi.

„De precizat că, în ciuda informaţiilor alarmiste şi rău-intenţionate vehiculate în diverse medii, SE Deva (termocentrala de la Mintia, n.r.) nu va fi tăiată şi vândută la fier vechi, ci, din contră, se doreşte repornirea acesteia, cu ajutorul unui investitor strategic, cu respectarea tuturor cerinţelor de mediu. În urma discuţiilor ferme purtate cu Ministrul Energiei, administratorul judiciar al S. CEH-SA, cel care valorifică activele SE Deva, face demersuri pentru valorificarea integrală a acestora şi nu vânzarea lor la fier vechi. Obiectivul urmărit este ca potenţiali investitori să construiască un grup energetic de minim 800 MW, noua investiţie urmând  să fie deservită chiar de personal din rândul celor disponibilizaţi în baza programului de concedieri colective”, se precizează într-un comunicat al CEH.

Conform datelor oficiale, de la Termocentrala Mintia au fost concediaţi 659 de salariaţi, dintre care 595 beneficiază de plăţi compensatorii în valoare de 10.000 de euro, echivalent în lei, impozitat cu 10%. Valoarea acestor sume se ridică la 29,7 milioane lei, conform prevederilor Contractului Colectiv de Muncă. Cele 64 de persoane care nu beneficiază de plăţi compensatorii şi venit în completare au o vechime în muncă mai mică de 3 ani.

„Din numărul total al celor disponibilizaţi (…) 76 de persoane se vor pensiona în următorii 2 ani, conform prevederilor Legii nr. 263/2010, privind  sistemul unitar de pensii publice. În acelaşi timp, conform datelor oficiale, estimăm că alte 200 de persoane vor beneficia de prevederile Legii nr. 197/2021 care modifică şi completează art. 30 şi 56 privind reducerea vârstei standard de pensionare din Legea nr. 263/2010”, se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte măsurile de protecţie socială, salariaţii concediaţi beneficiază de ajutor de şomaj timp de 12 luni şi de venituri de completare pe o perioadă de până la 24 de luni, în funcţie de vechimea în muncă.

Partajează această știre

Lasă un răspuns