Autorităţile consideră că este necesară reformarea rapidă a sistemului de pensii publice.
De mai multe zile, declaraţii ale unor personalităţi politice aduc în atenţie posibilitatea prelungirii vârstei de ieşire la pensie până la 70 de ani. Informaţia a stârnit un val de reacţii, fapt care a determinat-o joi pe vicepremierul Raluca Turcan să explice că nu s-ar pune problema prelungirii perioadei de activitate pentru cei care mai au până la pensie. Ea a declarat că Guvernul Orban nu are “nicio intenție de a crește vârsta de pensionare”. Vicepremierul Turcan a precizat, joi dimineață, că România n-ar fi pregătită pentru o asemenea modificare legislativă.
Pe de altă parte, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a apreciat, zilele trecute, că este necesară reformarea rapidă a sistemului de pensii, pentru că, altfel, celor născuţi după anul 1970 nu va mai avea cine să le plătească pensiile, întrucât nu vor mai fi bani.
Legea pensiilor se va aplica
„Este momentul să venim cu o viziune pe termen lung”, a spus Cîţu la un post central de televiziune, precizând că ”s-au tot făcut cârpeli de 30 de ani”.
El a dat asigurări că Legea pensiilor va fi pusă în aplicare exact aşa cum este, în 2020, banii fiind prevăzuţi în buget.
În ceea ce priveşte pensiile speciale, guvernul va continua să abordeze acest subiect şi în acest an. De altfel, Florin Cîţu şi-a exprimat speranţa că acest aspect va fi rezolvat în cursul anului 2020.
„Există acest drept pentru a avea o pensie care nu este legată de contributivitate, dar calculul acestei pensii este în atribuţiile Guvernului, asta nu înseamnă că trebuie să fie pensii de zeci de mii de lei, care să fie mai mari decât un salariu. Există categorii care, prin tratate internaţionale, au dreptul la pensii de serviciu, dar asta nu înseamnă că trebuie să fie pensii nesimţite”, a spus Cîţu.
În funcţie de contributivitate
Ministrul Finanţelor a menţionat că guvernul îşi menţine principiul conform căruia pensiile trebuie acordate în funcţie de contributivitate.
„Noi susţinem în continuare un singur principiu pentru pensii: contributivitate pentru că nu există două Românii sau două tipuri de români, unii mai speciali decât alţii. Suntem aceiaşi oameni. Sistemul de pensii astăzi este ca un Caritas – cât ai oameni să contribuie, este ok, dar având în vedere evoluţia demografică din România, cei care sunt născuţi cam prin anii ’70 nu vor mai avea cine să le plătească pensia”, a mai spus ministrul Finanţelor.
În ceea ce priveşte reforma sistemului de pensii, ministrul a menţionat că trebuie luată o decizie cât mai rapidă în ceea ce priveşte acest aspect pentru că tot procesul va dura aproape 20 de ani. „Nu se întâmplă peste noapte, durează cam 10 – 15, poate 20 de ani, să reaşezăm situaţia. (…) Trebuie să reformăm întreg sistemul de pensii că, fără o reformă clară, nu vor mai fi bani. Este momentul să venim cu o viziune pe termen lung.