“Cavalerii Florii de Colț” din BRAD la a 50-a lor aniversare!

Pe 1 iunie 1969, conform Ordinului nr.20/16 aprilie 1969 al Ministerului Forțelor Armate, se înființa în garnizoana BRAD, un batalion de Vânători de Munte, cu indicativul U.M. 01099.

Primul comandant al Batalionului a fost colonelul Horia Dima ȘERBĂNESCU, ofițer cu vastă experiență organizatorică, fiind cel care a închegat comandamentul unității și a reamenajat fosta cazarmă din perioada interbelică, a Batalionului 11 Vânători de Munte “Hatmanul Luca Arbore”. În toamna aceluiași an, pe 24 octombrie 1969, unitatea nou înființată, avea să primească denumirea onorifică de Batalionul 26 Vânători de Munte “AVRAM IANCU”, chiar în anul aniversării a 145 de ani de la nașterea “Craiului Munților Apuseni”.
În foarte scurt timp, militarii Batalionului s-au integrat în viața socială, economică, sportivă și cultural-patriotică a orașului Brad și a împejurimilor acestuia, pe lângă pregătirea militară, aducându-și substanțial contribuția la împrejmuirea Pantheonului de la Țebea, cu zid de piatră, la realizarea stadionului “Aurul Brad”, la ridicarea Casei Memoriale “Crișan”, precum și la executarea de ample săpături pentru scoaterea la iveală a siturilor arheologice din Munții Orăștiei, la Costești, Blidaru, Sarmizegetusa, Țara Hațegului.
Multe cadre militare și ostași au luat parte activă la construirea Transfăgărășanului, Canalului Dunărea-Marea Neagră, fabricii de ciment de la Chișcădaga, la unele lucrări hidroenergetice de la Râul Mare-Retezat, la scoaterea cărbunelui de la Roșia Poieni sau din Valea Jiului, precum și la adunarea recoltei din Bărăgan, Balta Brăilei sau Banat.
Vânătorii de Munte din Brad au fost în prima linie pentru salvarea de vieți omenești și pentru lichidarea urmărilor unor catastrofe naturale precum inundațiile de pe Mureș și Crișul Alb din 1970, 1975, 2000, alunecarea haldei ucigașe de la Certej, din 1971, cutremurul devastator din martie 1977, stingeri repetate de incendii de păduri din zona de responsabilitate, etc.
Militarii brădeni au apărt și păzit obiectivele vitale ale zonei Bradului, în momentele grele ale Revoluției din decembrie 1989, dând siguranță populației, evitând evenimentele neplăcute și predând conducerea orașului, organelor civile desemnate, după limpezirea situației.
Vânătorii de Munte brădeni au participat frecvent, la organizarea, împreună cu organele locale, a unor manifestări cu caracter cultural-patriotic și istoric, la Brad, Țebea, Dupăpiatră, Curechiu, Crișan, Alba-Iulia, Târnava de Criș, Muntele Găina, Carei și în multe alte părți ale țării, pentru omagierea înainașilor noștri care s-au jertfit pentru libertate și dreptate națională!
În cadrul Batalionulu 26 “AVRAM IANCU”  și-au desfășurat activitatea, în cei 50 de ani de existență, multe sute de cadre militare, militari angajați- profesioniști și personal civil, dar s-au și instruit câteva mii de militari în termen și cu termen redus. Au fost participanți la nenumărate trageri de luptă, cu armamentul de infanterie și de artilerie, la aplicații grele, în teren muntos-împădurit, pe timp de iarnă sau vară, la tabere de instrucție, de alpinism sau de schi, la alpiniade, la concursuri sportive sau pe linie de specialitate, etc. Din anul 1995, Batalionul 26 a început colaborarea internațională, prin pregătirea în comun cu militari din China, Grecia, Germania, SUA,  iar mai târziu, odată cu intrarea României în NATO, participarea militarilor brădeni la pregătirea în comun cu reprezentanți ai celorlalte armate aliate, dar mai ales, participarea la misiuni în teatrele de operații din Balcanii de Vest, din Irak sau din Afganistan, dar și în alte misiuni sub egida ONU, s-au înmulțit substanțial.
Pentru merite deosebite, în pregătirea militară și în misiunile internaționale, Drapelul de luptă al Batalionului 26 a fost decorat la 1 iunie 2009 cu “Emblema de Onoare a Forțelor Terestre”, iar în 7 septembrie 2014 cu “Ordinul VIRTUTEA MILITARĂ ÎN GRAD DE CAVALER, CU ÎNSEMNE PENTRU MILITARI, DE PACE”
De la 1 ianuarie 2017, Unitatea din Brad a primit denumirea de BATALIONUL 26 CERCETARE ȘI SUPRAVEGHERE MONTANĂ “AVRAM IANCU”, dar în principiu ea execută multe activități specifice Vânătorilor de Munte.
Mi-aș dori să amintesc aici foarte multe nume de generali, ofițeri, maiștri militari, gradați și soldați profesioniști sau angajați civili care de-a lungul celor 50 de ani de existență neîntreruptă a unității în garnizoana Brad, au dus faima Batalionului 26 “AVRAM IANCU”, dar îmi este foarte greu să selectez dintre cei pe care i-am cunoscut în cei 17 ani în care mi-am desfășurat activitatea în unitate, 7-8 ani în care am avut unitatea subordonată pe când activam la eșaloanele ei superioare , precum și în cei peste 9 ani de când m-am întors ca pensionar la Brad, pentru că sigur nu mi-ar ajunge toate paginile de ziar!
Singurul lucru pe care pot să-l fac spre aducere aminte, este să-i nominalizez pe cei 12 ofițeri care au comandat Batalionul în toți acești ani, în ordine cronologică: col. Horia Dima ȘERBĂNESCU, col.Gheorghe UNGUREANU, col. Gheorghe ȘIȘU, col.Axentie MICLĂUȘ ( Dumnezeu să-i odihnească pe toți) , gl.bg.(rtr) Ștefan ANDREICA, gl.bg.(rtr) Mircea TĂMĂZLĂCARU, gl.bg.(rtr) Vasile BÂREA, col.(rtr) Ioan DOBRA, col. Teofil ISPAS, col.(rz) Călin BUZEA, col.Viliam PASTOR, lt.col. Grațian PAȘCALĂU.
În încheiere, nu-mi rămâne decât să-i urez BATALIONULUI 26 “AVRAM IANCU” să dăinuie cât mai mulți ani pe aceste meleaguri istorice, spre liniștea și siguranța Țării Zarandului, iar cadrelor militare, de la general la soldat, care au slujit sau încă mai servesc Patria sub faldurile Drapelului de Luptă al BATALIONULUI 26, precum și personalului civil care a lucrat sau încă mai lucrează în Unitate, să le doresc multă sănătate și îndeplinirea tuturor aspirațiilor!
LA MULȚI ANI, “CAVALERI AI FLORII DE COLȚ” BRĂDENI!
Vasile BÂREA
Partajează această știre

Lasă un răspuns