„Carusel Artistic”, la Muzeul de Istorie Locală și Etnografie din Brad

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, în calitate de partener al Centrului pentru Pace și Prevenirea Violenței și al Clubului „Dialogul Artelor” din Brad, organizează sâmbătă, 10 iunie 2023, ora 11:00, în curtea Muzeului de Istorie Locală și Etnografie din Brad, manifestarea cu titlul „Carusel Artistic”, care va reuni, sub forma unor ateliere și expoziții, artiști plastici, scriitori, meșteri populari și colecționari de artă populară românească, după cum urmează:

  • Atelier de cuvinte meșteșugite – coordonat de Letiția Coza, scriitor (Dialogul Artelor Brad).
  • Atelier de modelaj din lut – coordonat de Cristina Poenar – Alexa, artist plastic (Dialogul Artelor Brad).
  • Atelier de ilustrație de carte – coordonat de Silvia Dușan, artist plastic (Dialogul Artelor Brad).
  • Atelier de hârtie reciclată manual – coordonat de Răzvan Supuran, meșter hârtier (atelierul de carte.ro).
  • Atelier de sculptat linguri din lemn – coordonat de Dorin Laslău, meșter popular.
  • Atelier de pictură pe mulaje de ghips – coordonat de Adriana Monica Florea, artist plastic (Dialogul Artelor Brad).
  • Atelier de creat brelocuri din ață – coordonat de Anca Stroișteanu, artist popular (Dialogul Artelor Brad).
  • Expoziție de străiți și desagi vechi din Țara Hațegului, din colecția particulară a profesorului De Valerio Benvenuto.

„Caruselul Artistic este un eveniment dedicat deopotrivă copiilor și adulților, care ne va purta prin mai multe arte și meșteșuguri în același spațiu și în același timp. Atelierele din program se derulează simultan, iar participanții se pot muta de la unul la altul, în așa fel încât să se bucure de fiecare experiență în parte și de toate la un loc. Vom îmbina, așadar, jocul cuvintelor cu prepararea manuală a hârtiei, pictura și ilustrația cu modelajul, împletirea din fire cu sculptura în lemn, totul asezonat cu povești frumoase purtate de traiste vechi, expuse în cadrul evenimentului.

De ce acest concept (și nu unul clasic) pentru desfășurarea atelierelor de creație? Simplu: pentru că artele în dialog aduc oamenii mai aproape, creează incluziune și ne arată câtă unicitate putem descoperi îmbrățișând diversitatea. Ideea se regăsește și în programul Arte și Pace al unuia dintre co-organizatori, Center for Peace and Violence Prevention (CPVP – Centrul pentru Pace și Prevenirea Violenței), o organizație umanitară internațională dedicată culturii păcii și respectului pentru demnitatea umană, care derulează activități în România, Mali, Liberia și Nigeria. Prin acest Carusel Artistic sperăm să aducem laolaltă generații diferite și concepte artistice diferite, într-o experiență unică de creație, care să ne hrănească sufletele cu bucurie și frumusețe”, spune inițiatoarea proiectului Camelia Jula, scriitor, membru al clubului Dialogul Artelor Brad și voluntar CPVP.

„Ne bucură în mod deosebit să fim parte a unor astfel de evenimente, care pun în valoare oamenii talentați ai locului, cum sunt cei care coordonează aceste ateliere și care aduc participanților informații și cunoștințe variate din diverse domenii, ajutându-i să-și însușească noi abilități. De asemenea, manifestările de acest fel transformă muzeul într-o instituție vie, atractivă pentru toate vârstele, un loc unde artele, literatura, meșteșugurile, istoria și etnografia sunt într-un dialog continuu”, spune Monica Dușan, muzeograf în cadrul Expoziției de Istorie Locală și Etnografie din Brad.

Partajează această știre

Lasă un răspuns