Campanii şi acţiuni de control ale ITM Hunedoara în perioada 21 – 27 septembrie 2020

În săptămâna 21-27 septembrie 2020, Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a desfăşurat o campanie de control la firmele de panificaţie şi service auto care a vizat combaterea muncii nedeclarate precum şi respectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă la angajatorii din aceste domenii de activitate.

Campania a făcut parte din Planul propriu de acţiuni aferent anului 2020 aprobat de Inspecţia Muncii Bucureşti, iar controalele s-au desfăşurat atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte.

Obiectivele campaniei au vizat: identificarea cazurilor de muncă nedeclarată şi luarea măsurilor care se impun pentru a determina angajatorii să respecte legislaţia incidentă relaţiilor de  muncă, identificarea angajatorilor care utilizează munca copiilor şi a tinerilor, eliminarea neconformităţilor constatate şi dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate şi nu în ultimul rând eliminarea neconformităţilor constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi dispunerea luării de măsuri specifice în vederea răspândirii Covid-19.

În domeniul relaţiilor de  muncă au fost controlaţi 33 de angajatori în cadrul tot atâtor controale la care au participat opt inspectori de muncă. Au fost aplicate patru sancţiuni (avertismente) şi au fost dispuse 33 de măsuri obligatorii de îndeplinit. Printre deficienţele găsite în domeniul relaţiilor de muncă menţionăm: nerespectare termenului de transmitere a contractelor în aplicaţia Revisal, neîntocmirea programărilor aferente concediilor de odihnă pe anul în curs, neiniţierea negocierii contractului colectiv de muncă la nivel de angajator, necompletarea dosarelor de personal cu actele necesare, lipsa evidenţei clare a timpului de muncă, neînmânarea unui exemplar al contract individual de muncă salariatului.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost întreprinse 31 de controale 15 în domeniul întreţinerii şi reparării autovehiculelor şi 16 în domeniul fabricării produselor de brutărie şi produselor făinoase.

Au fost aplicate 25 de sancţiuni contravenţionale (toate fiind avertismente) fiind descoperite tot atâtea deficienţe pentru care s-au dispus măsuri ferme, cu termene de îndeplinit.

Printre cele mai comune deficienţe descoperite în domeniul SSM au fost: neasigurarea efectuării ISCIR la echipamentele tehnice care necesită acest lucru, nesemnalizarea corespunzătoare a zonelor periculoase sau a razei de acţiune a elevatoarelor, nenominalizarea persoanelor responsabile cu acordarea primului ajutor în caz de accidentare sau a persoanelor responsabile cu stingerea incendiilor şi evacuarea lucrătorilor. În toate controalele s-a verificat şi modul în care lucrătorii au fost instruiţi împotriva răspândirii Covid-19 sau alte măsuri luate de angajator în acest sens.

Ne bucurăm în mod deosebit că nu au fost depistate încălcări majore ale legislaţiei şi că nu am identificat cazuri de muncă fără forme legale la firmele controlate ceea ce indică o maturizare a pieţei muncii şi a faptului că angajatorii conştientizează că munca în deplină legalitate este mai bună pentru toţi.

Partajează această știre

Lasă un răspuns