Campania pentru siguranţa pacientului “Sănătatea şi siguranţa noastră, responsabilitatea tuturor”

CAMPANIA PENTRU SIGURANȚA PACIENTULUI a fost creată pentru a facilita dezvoltarea politicilor și practicilor privind siguranța pacienților în toate Statele Membre OMS și pentru a acționa ca o forță majoră la îmbunătățirea siguranței acestora.

Siguranța pacientului poate fi definită ca fiind absența oricărui prejudiciu care poate fi prevenit la un pacient și reducerea riscului efectelor nocive asociate asistenței medicale la un nivel minimal.

Aceasta campanie are ca scop Conștientizarea  profesioniștilor din domeniul furnizării serviciilor de sănătate, precum și a pacienților asupra importanței îngrijirilor medicale de calitate, cât și asupra siguranței pacienților.

OMS a elaborat și editat în perioada 2016-2017 materiale informative tip ghid/broșură referitoare la siguranța pacientului.

Astfel, Ghidul Minimal Information Model for Patient Safety (Modelul Minim de Informații pentru Siguranța Pacientului – MIM PS), 2016 a fost elaborat ca un instrument necesar colectării datelor privind incidentele ce pot afecta siguranța pacientului, pentru a ajuta la analizarea lor și obținerea informațiilor minime necesare implementării unor măsuri cu scopul evitării acestor incidente.

Strategia națională de sănătate 2014 – 2020 și Planul de acțiuni pe perioada 2014 – 2020 prevede o serie de direcții strategice de acțiune și măsuri printre care și Creșterea gradului de siguranță a pacientului și a calității serviciilor medicale în unitățile sanitare prin:

  • introducerea evaluărilor de rutină ale performanței la toate nivelurile de îngrijire folosind protocoale de estimare a performanței pe diferite niveluri de îngrijire;
  • implementarea la nivel național a conceptului de siguranță a pacientului precum și a instrumentelor/procedurilor aferente, bazate pe evidențele/bunele practici internaționale (OMS, UE);
  • elaborarea și implementarea unui plan strategic național cuprinzând măsuri generale pentru îmbunătățirea siguranței pacientului; dezvoltarea și implementarea programelor de raportare, investigare și concluzionare privind evenimentele adverse;
  • dezvoltarea unor programe de cercetare privind siguranța pacientului;
  • informarea-educarea populației împotriva abuzului de antibiotice.

În UE, circa 3,2 milioane de pacienți sunt afectați de Infecții  asociate îngrijirilor medicale (HAI) în fiecare an, iar 37.000 dintre ei mor ca o consecință directă. Măsurile simple și ieftine de prevenire și control al infecțiilor, precum igiena adecvată a mâinilor, ar putea reduce frecvența HAI cu mai mult de 50%.

Cazuri de Infecții  asociate îngrijirilor medicale raportate de către unitățile sanitare cu paturi în județul Hunedoara:

Județul Hunedoara 2014 2015 2016 2017 2018 2019
Infecții  asociate îngrijirilor medicale  

25

 

36

 

98

 

170

 

155

 

163

Comportamente privind sănătatea în perioada pandemiei COVID-19

  • Utilizarea măștilor poate diminua transmiterea virusului SARS-CoV-2 in comunitate, prin crearea unor bariere împotriva particulelor respiratorii de la persoanele infectate.
  • Utilizarea măștilor de către personalul medical este absolut necesara.
  • Purtarea măștilor in comunitate este obligatorie atunci când sunteți in spatii aglomerate închise, precum birouri, magazine alimentare sau centre comerciale, dar si mijloacele de transport public.
  • Purtarea măștii este doar o măsura complementara si nu înlocuiește obligativitatea practicilor preventive, precum distanțarea sociala, igiena manilor, evitarea atingerii fetei cu mâinile neigienizate.
  • Este esențiala folosirea corecta a măștii pentru ca utilizarea acesteia sa fie eficienta si sigura.
  • Consumul de alcool frecvent sau excesiv NU vă protejează împotriva infecției COVID-19! Acesta este periculos pentru sănătatea dvs. si pentru cei din jur!
  • Fumatul NU vă protejează împotriva infecției COVID-19! Fumatul vă crește riscul de a face o formă gravă a infecției COVID-19.
  • Pentru o bună sănătate emoțională preveniți stresul! Reduceți timpul alocat știrilor despre pandemie! Faceți alte activități care vă plac!
  • Pentru o bună sănătate fizică, efectuați zilnic, ÎN CASĂ, cel puțin 30-60 minute de activitate fizică! Urcatul și coborâtul scărilor, dansul, exercițiile fizice, vă mențin sănătatea întregului organism!
  • Consumați zilnic alimente proaspete, variate, de sezon, din producția locală, pentru a vă asigura aportul de nutrienți de care are nevoie organismul dvs.!
  • Respectați regulile generale de igienă când pregătiți alimentele pentru consum si asigurați igiena adecvată a echipamentelor, suprafețelor de lucru și ustensilelor de bucătărie.
  • Folosiți doar dvs. produsele personale de igienă, precum prosoape sau lenjerii,  obiectele cu care mâncați.
  • La intrarea în locuință, spălați-vă pe mâini cu apă și săpun. Nu folosiți în interiorul locuinței încălțămintea și îmbrăcămintea cu care ați circulat în afara casei. Aerisiți-vă frecvent încăperile în care lucrați și locuința.
  • Mențineți distanța socială (minimum 1,5/2 m) față de persoanele din jur.
Partajează această știre

Lasă un răspuns