În perioada 02.10.2024 – 07.10.2024 inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara au desfășurat acțiuni de control în contextul Campaniei naționale privind verificarea modului de respectare de către beneficiari a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
În cadrul acestor acțiuni de control, s-a urmărit modul în care beneficiarii aplică și respectă cerințele prevederilor Legii nr. 52/2011 din domeniul relațiilor de muncă, referitoare la durata activității ocazionale care poate fi exercitată în temeiul prevederilor prezentei legi, înființarea, completarea și prezentarea registrului de evidență a zilierilor, dovada plății remunerației cuvenite zilierului și folosirea zilierilor pentru activități expres reglementate de lege.
Cu ocazia acestei campanii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a efectuat controale la un număr de 8 beneficiari din județul Hunedoara, pentru care desfășurau activitate un număr total de 653 de zilieri, din care 305 femei, 346 bărbați și 2 tineri sub 18 ani.
Pentru deficiențele identificate s-au dispus măsuri de remediere într-un timp determinat a acestora și s-au aplicat sancțiuni contravenționale constând în avertismente.
Prin aceste acțiuni de control, se urmărește creșterea gradului de conștientizare a beneficiarilor și a zilierilor care desfășoară activități cu caracter ocazional în domeniile stabilite de către legiuitor, în ceea ce privește necesitatea aplicării și respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă, stipulate de Legea nr. 52/2011, diminuarea consecințelor sociale și economice negative rezultate din nerespectarea de către beneficiarii din domeniile controlate și determinarea acestora de a respecta obligația de a înființa, completa și transmite Registrul electronic de evidență a zilierilor la inspectoratul teritorial de muncă în raza căruia se află sediul societății, în termenul legal.
Având în vedere complexitatea relațiilor de muncă, considerăm că acest tip de controale tematice reprezintă un cadru legal, coerent și preventiv de acțiune în vederea respectării legislației specifice de către toți angajații și angajatorii.