Campania „ Împreună pentru o lume mai echitabilă și mai sănătoasă!”. Sănătatea femeilor –drepturi și responsabilități!

Campania de informare, educare și comunicare, cu sloganul “Împreună pentru o lume mai echitabilă și mai sănătoasă!”,continuăîn luna septembrie cu tema“Sănătatea femeilor –drepturi și responsabilități!”.

Această campanie,  lansată de către Ministerul Sănătății cu implementare în perioada 7 aprilie – 12 decembrie 2021, aduce în atenția decidenților și a populației necesitatea intervențiilor în domeniile de activitate pentru diminuarea inechităților în materie de sănătate.

Campania din luna septembrie are ca obiectiv starea de sănătatea femeilor din comunitățile vulnerabile, inclusiv sănătatea reproducerii.

Scopul acestei campanii este creșterea gradului de conștientizare, promovarea publică, implicarea factorilor de decizie guvernamentali și crearea de parteneriate pentru a aborda inechitățile în materie de sănătate.

Problematica populației vulnerabile este extrem de complexă atât din punct de vedere, social, economic, educațional și al stării de sănătate. Lipsa locului de muncă, nivelul educației, venitul,  locuința, accesul la apă de băut, hrană și energie electrică au un impact considerabil asupra sănătății, în timp ce factori precum utilizarea serviciilor medicale au adesea un impact mai mic.

În anul 2019, specialiștii INSP au efectuat un studiu privind evaluarea de nevoi și comportamente la risc pentru sănătate în populația vulnerabilă, pe un lot de 1.490 de femei vulnerabile din 28 de județe. Acest studiu arată că 52,5% dintre femei nu au efectuat un control ginecologic în afara perioadei de graviditate, 57% dintre femei nu au efectuat testul BabeșPapanicolau, 83% nu și-au făcutniciodată un examen al sânilor (mamografie) și 69% dintre femei nu utilizează o metodă de planificare familială.

Toate femeile din comunitățile vulnerabile au dreptul la sănătate!

Acționeazăși tu, pentru ca femeile din comunitatea pentru care lucrezi săpoată beneficia de informare privind sănătatea lor, inclusiv sănătatea reproducerii, intervenții preventive și îndrumarecătre serviciile de sănătate de care au nevoie.

Campania este implementată la nivel județean de către Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara, iar suportul metodologic al campaniei este asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică.

Doar împreună putem acționa pentru o comunitate mai echitabilă și mai sănătoasă.

Acționează și tu, pentru a reduce inechitățile în comunitățile pentru care lucrezi!

Partajează această știre

Lasă un răspuns