Calendarul din cărbuni şi de ceapă din noaptea Anului Nou

În trecut, când viaţa oamenilor depindea de recoltele obţinute, de Anul Nou ţăranii încercau să afle cum va fi vremea în anul următor, ca să ştie când să are şi să semene. Astfel, în noaptea Anului Nou, ţăranii apelau la “calendarul din cărbuni”.

Alegeau cativa carbuni aprinsi si le dadeau numele plantelor pe care doreau sa le semene: orz, ovaz, grau, secara etc. si dupa cantitatea de cenusa rezultata in urma arderii complete si a stingerii carbunilor, se vedea cat de buna va fi recolta.

Era folosit si calendarul de ceapa. In 12 foi de ceapa erau puse cantitati egale de sare si erau lasate pe pervazul ferestrei. Fiecare foaie de ceapa simboliza o luna din anul calendarisitic. A doua zi, se putea observa gradul de umiditate. In functie de umiditate, se stia care luni ale anului vor fi secetoase si care ploioase. Si aceasta era o previziune importanta pentru agricultor.

Atat de importanta era recolta incat si prin colinde li se urau oamenilor sa aiba parte de recolte imbelsugate. Exista traditia ca atunci cand flacaii mergeau cu Plugusorul sa foloseasca un plug adevarat. Cu el trageau o brazda prin curtea gospodarului ca sa-i mearga bine semanaturile. Tot in ajunul Anului Nou se mergea si cu semanatul.

Aruncau in brazda proaspata seminte de grau, porumb, secara si ovaz. Sau aruncau graul peste casa, sa creasca cat casa. Asa sperau sa obtina o recolta bogata in anul urmator.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns