Călător prin județ: Crișcior – biserica ridicată din piatră dacică

Mai sunt câteva zile de vacanță și vă propunem să descoperim una dintre bijuteriile creștine ale județului Hunedoara. Biserica Ortodoxă cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”, din comuna Crișcior, se numără printre acestea.

Ctitorită la sfârșitul secolului al XIV-lea de voievodul Bâlea Boaru, biserica este apreciată ca fiind unul dintre cele mai valoroase monumente istorice din Transilvania. Tocmai de aceea, autoritățile încearcă să păstreze cât mai bine acest lăcaș de cult.

Ovidiu Furdui

”Existența bisericii arată continuitatea din zona Crișciorului, iar acest lucru este demonstrat de pictura din lăcașul de cult. Noi încercăm să păstrăm și să conservăm cât mai bine acest monument. Totodată, biserica reprezintă unul dintre locurile cu un potențial turistic important al comunei și poate fi integrată, oricând într-un circuit al obiectivelor cultural-religioase din zonă”, a precizat primarul localității, Ovidiu Furdui.

Biserica din Crișcior este construită din piatră și cărămidă, cu elemente bizantine și gotice. Se spune că la construirea bisericii s-ar fi folosit piatră adusă din Munții Orăștiei, ce provine din cetatea dacică de la Sarmizegetusa Regia. Remarcabilă este și observația conform căreia pictorii bisericii au folosit doar patru culori- alb, albastru, castaniu și negru, în decorarea spațiului interior.

În ceea ce privește pictura, biserica păstrează elemente datate la 1410, realizate de către doi pictori. Cea mai importantă este cea care prezentat voievodul Bâlea Boarul, ctitorul bisericii, alături de soția, fiul și nepoții săi, într-un moment în care aceștia prezintă Maicii Domnului macheta bisericii din sat.

Așadar, un obiectiv ce merită să fie vizitat de către toți care îndrăgesc acest județ și doresc să cunoască mai bine bogățiile culturale pe care ni le oferă.

Partajează această știre

Lasă un răspuns