Bucureşci: Recensământul populaţiei, o prioritate pe agenda autorităţilor locale

Recensământul populaţiei se află pe un loc prioritar în agenda administraţiilor locale din judeţul Hunedoara. Datele statistice oficiale arată că până pe 26 aprilie, în judeţul nostru au fost completate 81.480 de formulare, dintre care 83% în mediul urban. Aproximativ 58 % dintre cetăţeni au primit asistenţă la completarea formularului online, iar diferenţa de 42% s-au descurcat singuri.

În comuna Bucureşci, autorităţile locale se implică în buna desfăşurare a recensământului. Oamenii din satele comunei au fost informaţi despre acest important proces, iar la sediul primăriei se pot obţine toate informaţiile necesare pentru ca prima etapă a recensământului, cea de autorecenzare, să poată decurge fără probleme.

„Mai sunt circa două săptămâni până la momentul la care se va încheia etapa de autorecenzare a populaţiei. Este un proces de mare importanţă civică, motiv pentru care toţi cei care au nevoie de sprijin în completarea datelor necesare recensământului pot fi ajutaţi. Avem personal special pregătit pentru recensământ. Cetăţenii care au nevoie de ajutor sunt invitaţi să se adreseze primăriei şi totul se va rezolva foarte repede, mai ales că durata necesară completării datelor este relativ scurtă”, a precizat primarul comunei Bucureşci, Mircea Ghilean.

Potrivit estimărilor autorităţilor locale, în comuna Bucureşci trăiesc peste 1.400 de locuitori, 200 de cetăţeni fiind plecaţi la muncă în străinătate.

Este important de ştiut că recensământul este obligatoriu, iar prima etapă, cea de autorecenzare, expiră pe 15 mai. După acest termen cetăţenii vor primi acasă vizita unui recenzor, în perioada 16 mai-17 iulie. Împreună cu recenzorul vor completa un chestionar, pe tablete electronice, prin interviuri faţă în faţă.

Persoanele care se autorecenzează până pe 15 mai pot beneficia de o zi liberă. Angajatorii sunt astfel obligați să le acorde salariaților o zi liberă, plătită, dacă aceştia arată cu au completat formularul online în prima etapă a recensământului populației.

Autorecenzarea în sine nu este obligatorie, însă este una dintre cele două metode (alături de recenzarea prin interviu față în față) prin care se poate îndeplini obligația de cetățenilor de a răspunde la recensământ.

În schimb, recensământul este o datorie cetățenească și este în beneficiul tuturor. Cooperarea fiecărui cetățean este esențială pentru buna desfășurare a recensământului (RPL2021). Prin urmare, refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete sau eronate în cadrul procesului de recenzare constituie contravenții care pot fi sancționate cu amendă între 1.000 și 3.000 lei.

Cu toate acestea, bine este ca fiecare dintre noi să înțelegem faptul că a completa chestionarul de recensământ (prin autorecenzare sau prin răspunsuri oferite recenzorului) este o îndatorire civică, o responsabilitate față de comunitatea în care trăim.

Partajează această știre

Lasă un răspuns