Este deja un trist adevăr faptul că în comunităţile mici atragerea de fonduri nerambursabile pentru investiţii publice reprezintă una dintre cele mai grele sarcini ale administraţiilor locale.
Un număr mic de locuitori aduce, după sine, restricţii în ceea ce priveşte condiţiile de eligibilitate, iar un caz concret îl reprezintă ultimul mare proiect prin care se poate introduce gazul metan la ţară, la care finanţarea a impus un minim de 3.000 de beneficiari.
Pentru administraţia locală din comuna Bucureşci, anul care se încheie a fost unul al speranţelor, în contextul în care s-a încercat obţinerea unor finanţări nerambursabile pentru mai multe proiecte de interes local. Au fost depuse proiecte, iar unele aşteaptă să fie evaluate, în timp ce altele au primit finanţare.
„Proiectele cu finanţare nerambursabilă, prin diferetele programe europene sau guvernamentale, reprezintă şansa comunelor mici, aşa cum este şi a noastră. Cred că pentru comunităţile mici ar trebui să existe programe special dedicate, astfel încât să poată fi accesate fonduri pentru dezvoltare. Altfel, intrăm într-un cerc vicios. Tinerii vor pleca spre locuri mai bune, iar satele se vor depopula continuu. Şi este păcat”, a apreciat primarul comunei Bucureşci, Mircea Ghilean.
Opinia sa este împărtăşită, de altfel, şi de către alţi edili locali din judeţul Hunedoara, care au observat adâncirea discrepanţelor dintre localităţile cu un număr mare şi unul mic de oameni, dar şi faptul că populaţia este din ce în ce mai îmbătrânită în aşezările mici.