Birocraţia excesivă şi lipsa forţei de muncă reprezintă principalele probleme cu care se confruntă administraţiile locale din ţară atunci când vine vorba de implementarea unor proiecte cu finanţări nerambursabile. E drept, recunosc primarii, banii trebuie cheltuiţi cu folos şi trebuie justificaţi până la ultimul eurocent (atunci când este vorba de fonduri europene), dar parcă autorităţile de la noi s-au întrecut în a pune şi mai multe condiţii decât cele pe care le impun alte state.
Cu problema birocraţiei excesive se confruntă şi Primăria Bucureşci, primarul comunei, Mircea Ghilean, care a atras atenţia asupra faptului că pentru unele proiecte sunt consemnate deja întârzieri faţă de graficul stabilit iniţial.
„Este multă birocraţie, iar termenele pentru obţinerea unor avize este foarte lung. Avem proiecte cu finanţări nerambursabile câştigate de Primărie. Este o situaţie paradoxală, banii există, dar nu putem lucra pentru că mai avem nevoie de unele avize. Este dezamăgitor, mai ales pentru oameni, care aşteaptă investiţii în infrastructură ştiind că proiectele depuse de administraţia locală au obţinut finanţare. Dar, din păcate, mai trebuie să aşteptăm. Sperăm, din tot sufletul, să recuperăm aceste întârzieri şi să ne putem apuca de treabă”, a precizat Mircea Ghilean.
Primarul comunei Bucureşci este de părere că trebuie făcute anumite modificări în procedurile de implementare practică a proiectelor, altfel se va ajunge în situaţia în care termenele asumate prin contractele de finanţare nu vor putea fi respectate, iar banii se vor pierde.
Dincolo de procedura birocratică, ne permitem să mai adăugăm şi elementul care ţine de lipsa forţei de muncă şi de modificările despre care se vorbeşte, în ultima perioadă, în domeniul construcţiilor. Practic, aşa cum avertizau, recent, constructorii, impunerea unor noi taxe în domeniu va crea o nouă presiune în această ramură economică. De aici până la momentul în care se va ajunge ca şi bruma de muncitori rămaşi în ţară, să se risipească, mai e un pas. Depinde cum se va face…