InfoCons a realizat un studiu comparativ pentru produsele tip bomboane de Crăciun cu ciocolată . În acest studiu, au fost analizate 26 produse diferite .
Rezultatele studiului au fost :
Din punct de vedere al aditivilor alimentari, valorile găsite au fost între 1 și 3 aditivi alimentari .
Care sunt cei mai des întâlniți aditivi în bomboanele de Crăciun ?
E 476 – Aditiv alimentar cu rol de stabilizator şi emulgator , obţinut din poliglicerol şi ulei din arborele de ricin . Se utilizează în special în produse de cofetărie pe bază de cacao şi ciocolată , în emulsii şi paste tartinabile cu conţinut de până la 41%grăsime şi în sosuri pentru salate .
E 1103 – Aditiv alimentar cu rol de stabilizator şi agent de legare . Este o enzimă care produce descompunerea zahărului ( sucrozei ) în fructoză şi glucoză , de obicei sub formă de sirop de zahăr invertit . În mod natural , invertaza este sintetizată de albine , care o folosesc pentru a produce mierea din nectar . Pentru uz alimentar , invertaza se obţine din drojdii . Se utilizează în unele produse fine de ciocolată , cât şi în unele produse fine de cofetărie sau patiserie, conform cantităţilor prevăzute de reţete .
E 202 – Sorbatul de potasiu sau E202 este un aditiv alimentar din categoria conservanţilor . Pentru uz industrial se obţine prin procedee chimice , fiind sarea de potasiu a acidului sorbic E 200 .
Bomboanele de Crăciun – Câte zaharuri și câte calorii conțin ?
Din punctul de vedere al zaharurilor din glucide , produsele au înregistrat cantități până la 70.3g per 100g .
Valoarea energetică de kcal/100g ajunge până la 590 kcal .
Cum te poate ajuta aplicația InfoCons să ai o masa sănătoasă de sărbători ?
Cu aplicația InfoCons decizi TU pentru TINE , ce pui pe masa de Crăciun . Înainte de a achiziționa produsele pe care vrei să le consumi de sărbători , asigură-te că ai scanat codul de bare și ai aflat toate informațiile de pe etichetă . Aplicația InfoCons îți redă , într-o fracțiune de secundă direct pe telefonul mobil , numărul de E-uri , ingredientele , cantitățile de sare și de zahăr , pentru ca TU să ai o masa de Crăciun mai bună !
Este foarte important să știm ce cumpărăm și ce anume conține . Toate produsele studiate au în compoziția lor alergeni precum : urme de arahide , nuci , gluten , lecitină și făină de soia ,lapte praf degresat , gluten , zer , grâu , ouă , fructe cu coajă lemnoasă , fistic și semințe de susan .