Boli și pandemii care au apărut de-a lungul timpului

Traversăm o perioadă grea, plină de incertitudini și neprevăzut. Ne străduim să le depășim pe toate și să mergem mai departe. Și, sigur vom reuși, așa cum au reușit înaintașii noștri, în alte perioade istorice. Cu ce s-au confruntat ei, vom vedea în continuare.

 

Pandemie de Covid-19

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat  epidemia de Covid-19 drept ″pandemie″, după ce numărul cazurilor de îmbolnăviri și decese au ajuns la o cifră alarmantă.

Când este declară pandemia?

Așa după cum subliniază OMS, o pandemie reprezintă răspândirea la nivel mondial a unei noi boli. Ea apare atunci când un virus se răspândește în întreaga lume, iar majoritatea oamenilor nu sunt imuni la el. De-a lungul timpului, au fost pandemii care au provocat milioane de decese. Iată câteva dintre ele:

Tifosul

Boală infecțioasă acută și contagioasă, transmisă de la om la om prin intermediul păduchelui, Tifosul a provocat, de-a lungul istoriei, numeroase epidemii. Astfel că:

  • În anul 1093, a fost semnalată o epidemie de tifos la o mănăstire din apropierea oraşului Salerno, Italia.
  • Epidemiile s-au răspândit în Europa între secolele XVI –XIX, izbucnind în timpul Războiului Civil Englez, Războiului de 30 ani şi Războaielor Napoleoniene și între anii 1918-1922 ucigând peste trei milioane de oameni.
  • Epidemii mari au fost în mai multe rânduri și în Irlanda, între anii: 1816-1819, spre sfârşitul anilor 1830, dar şi în perioada Marii Foamete Irlandeze (1846-1849).
  • În America au avut loc epidemii de tifos între anii 1837-1873, în New Hampshire, Baltimore, Memphis, Philadelphia şi Washington DC.
  • Primul Război Mondial a însemnat trei milioane de morţi în Rusia şi chiar mai mulţi în Polonia şi România, potrivit unimedia.ro.
  • După anii ’90 și până în prezent, au fost doar cazuri sporadice și mici focare în zonele montane din America Centrală și de Sud (mai ales în Peru), în Africa (Burundi, Uganda, Etiopia, Nigeria și Rwanda), Rusia și Kazahstan, precum și în mai multe state din estul Statelor Unite, potrivit wikipedia.ro
  • Vaccinul contra tifosului a fost descoperit abia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

 

Holera

Această boală contagioasă, cauzată de o bacterie, a provocat și ea peste trei milioane de morți, în timp. Numai în anul 1827, holera devenea cea mai temută boală a secolului. Este răspândită, de obicei, prin apa contaminată. Boala provoacă o diaree severă și deshidratare. Dacă nu este tratată, poate deveni fatală, în câteva ore. Boala mai persistă încă în Africa, Asia de Sud, Haiti, unde din cauza, sărăciei, războiului sau dezastrelor naturale, oamenii locuiesc în condiții mizere. Și astăzi, în pofida dezvoltării extraordinare ale medicinii moderne, holera rămâne o boală care face multe victime. ( historia.ro)

 

Malaria

Este una din cele mai cunoscute boli infecțioase și omoară aproximativ două milioane de oameni anual. Paraziţii sunt răspândiți de femela ţânţarului Anofel. Boala este foarte răspândită în regiunile tropicale şi subtropicale, în anumite locuri din Asia şi Africa. Cu toate eforturile făcute, nu au avut loc schimbări semnificative în zonele expuse riscului, potrivit historia.ro

 

Gripa spaniolă

Epidemia a curmat viața a zeci de milioane de oameni, pe parcursul unui singur an. Se estimează că, între anii 1918 şi 1920 gripa a ucis între 3% şi 6% din populaţia globului. Se spune că gripa spaniolă din anul 1918 a provocat tot atâţia morţi ca Primul Război Mondial. Gripa spaniolă a fost răspândită în toată lumea de către soldații care se întorceau acasă, mulți dintre ei fiind infectați în timpul războiului.

Chiar dacă Spania nu a făcut parte din conflict, a informat cel mai mult despre cazurile de gripă. În acea perioadă de război şi de epidemie, activitatea economică s-a prăbuşit şi a impulsionat enorm mişcările migratorii (tv8.md).

Ciuma

A fost provocată de o bacterie, transmisă prin purici și șobolani, care infestau oraşele medievale scrie wikipedia.ro.

  • În timpul celui de-al doilea an al Războiului peloponesiac (430 î.H.), oraşul-stat Atena a fost lovit de o epidemie teribilă, cunoscută sub numele de “Ciuma Atenei”. În plin război cu Sparta, Atena era plină de refugiați, care locuiau în condiții de igienă precară, iar acest lucru a amplificat efectele epidemiei.
  • ”Ciuma antonină” (165-180) care a lovit Imperiul Roman, l-a ucis inclusiv pe împăratul Marcus Aurelius.
  • Mai târziu, ciuma s-a manifestat în sud-vestul Asiei Centrale, răspândindu-se apoi în Europa spre sfârşitul anilor 1340. Se estimează că Moartea Neagră, cum mai era denumită, ar fi ucis între o treime şi două treimi din populaţia Europei.
  • Are trei forme – ciuma bubonică, ciuma septicemică şi cea pneumonică, fiecare dintre acestea având simptome specifice printre cei infectaţi.
  • Epidemia de ciumă a dus la dispariția comerțului, la prăbușirea orașelor, oamenii adăpostindu-se, de frică, la sate.

 

Variola

Este boala care a provocat peste 300 de milioane. Decesele erau provocate de febra foarte mare, deshidratare sau alte complicaţii. Rata de supraviețuire era doar de 30%. În plus epidemia a desfigurat milioane de persoane având în vedere că provoacă pustule care lasă urme permanente pe faţă. Boala este considerată eradicată din anul 1980, când a avut loc o intensă campanile de vaccinare.

OMS a certificat eradicarea bolii în anul 1979,potrivit oddee.ro.

 

Pojarul

A provocat moartea a peste 200 de milioane de oameni, de-a lungul timpului. Boala se caracterizează prin  bubițe mici roșii, care apar pe piele. Virusul este în stare de incubație 21 de zile, dar primele simptome pot apare după 10 zile.

Și pentru această boală, progresele științei au dus la dezvoltarea triplului vaccine antiviral, efectuat copiilor, avându-se în vedere că nu există un tratament specific, ci doar poate preveni contagierea.

Gripa din Hong Kong

A fost provocată de o variaţie a gripe A H3N2 și s-a răspândit foarte repede peste tot în lume. S-a declanşat în 1968, fiind cea de-a treia pandemie de gripă din secolul XX, în care au murit un milion de oameni.

 

Gripa A (H1N1)

A fost provocată de un virus și a avut loc în urmă cu 11 ani. Descoperit recent, noul virus gripal care se transmite la om, conține gene de la viruşii gripei porcine, aviare şi umane, într-o combinaţie care nu a fost observată până în acel an nicăieri în lume. Simptomele acestei gripe sunt asemănătoare cu ale gripei sezoniere umane: febră, simptome respiratorii, cum ar fi tuse şi secreţii nazale, dureri în gât. Pot apare și alte simptome, cum ar fi: dureri generalizate (în special dureri musculare), cefalee, frisoane, oboseală, vomă sau diaree (care nu sunt caracteristice gripei, dar au fost raportate în unele din recentele cazuri de gripă cu noul virus).

Chiar dacă la 10 august 2010, OMS a anunţat sfârşitul pandemiei, virusul a înconjurat lumea, infectând între 11 și 21% din populație. La nivel global, 80% dintre decesele provocate de această gripă ar fi avut loc în cazul persoanelor mai tinere de 65 de ani. (rfi.ro)

 

HIV – 25 de milioane de morţi

SIDA, această epidemie cumplită, a provocat peste 25 de milioane de decese, stigmatizând, totodată, o mare parte a populației. Boala este provocată de Virusul Imunodeficienţei Umane (HIV), care produce o infecţie cronică, ireversibilă, cu distrugerea progresivă a mecanismelor de apărare a organismului şi instalarea, după un interval variabil de timp, a Sindromului de imunodeficienţei dobândite (SIDA). Chiar dacă nu are vindecare, există totuși tratamente pentru ameliorarea vieții persoanelor afectate, potrivit stirileprotv.ro/

Cu toate acestea, a fost și rămâne un mare risc pentru întreaga planetă. Despre originea bolii, locul și momentul izbucnirii ei nu se știe exact. Se presupune, totuși, că ar fi fost provocată de maimuțele din Africa.

Ebola

S-a manifestat, pentru prima oară în anul 1976, în Congo, în apropierea unui râu cu numele Ebola. Dar în anul 2014 epidemia a avut un impact foarte puternic, s-a extins și în alte țări din Africa de vest. S-a transmis la oameni prin contactul cu animalele sălbatice. Până în anul 2015, boala a curmat 11 314 vieți. Chiar dacă în prezent este ținută sub control, mai sunt încă raportate noi cazuri. ( cdc. gov).

Sindromul acut respirator sever (SARS)

Provine din Asia și a infectat foarte multe țări. Până în iulie 2003, când s-a reușit punerea sub control a epidemiei s-au înregistrat 8000 de persoane bolnave și 774 de decese. Boala s-a răspândit rapid, prin contactul cu fluidele unei persoane infectate, inclusiv picăturile microscopice de mucus sau salivă, care ajung în aer prin strănut sau tuse. Din această cauză, a crescut popularitatea măștilor chirurgicale purtate de oameni în locuri publice, potrivit tv8.md.

 

Şi nu putem încheia fără un citat, care în aceste zile ne dă de gândit: ”Du-te poporul meu, intră în cămările tale și închide ușa după tine; ascunde-te puține clipe, până când mânia va fi trecut!” – este cuvântul lui Dumnezeu adresat poporului, prin profetul Isaia, în moment de cumpănă.(www.doxologia.ro)

Cornelia Holinschi

Partajează această știre

Lasă un răspuns