Bilanțul activităților polițiștilor Biroului Siguranță Școlară, după prima lună din anul școlar 2023-2024

Prima luna din anul școlar în curs a fost marcată de numeroase activități desfășurate de forțele de ordine pentru asigurarea unui climat de siguranță în incinta și în zona adiacentă unităților școlare de pe raza județului Hunedoara.

Polițiștii, împreună cu jandarmii hunedoreni au avut în vedere atât componenta de prevenire a delincvenței juvenile și a victimizării elevilor, prin desfășurarea de activități preventiv-educative în cadrul orelor de curs, cât și componenta de combatere, fiind organizate acțiuni operative în zona adiacentă unităților școlare, pentru prevenirea consumului de droguri și a fenomenului de absenteism școlar.

Eforturile preventive s-au concretizat în desfășurarea a peste 200 de activități în cadrul orelor de curs, de care au beneficiat circa 2.900 de elevi, fiind abordate tematici privind prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri, a violenței, prezentarea unor noțiuni privind răspunderea penală/contravențională a minorilor, reamintirea regulilor de circulație rutieră și oferirea de sfaturi preventive pentru reducerea victimizării.

Tot în această perioadă, polițiștii Biroului Siguranța Școlară au inițiat Campania ,,Alege LIBERTATEA!”, al cărei scop îl reprezintă prevenirea conduitelor violente în rândul minorilor, a consumului de droguri și alte substanțe interzise, precum și reducerea riscului de victimizare. Mesajul campaniei este acela că viitorul nostru reprezintă, în cea mai mare parte, suma alegerilor pe care le facem în prezent, astfel că alegerile trebuie să se bazeze pe o bună informare și conștientizare cu privire la consecințele pe care le au nerespectarea regulilor/a legilor și adoptarea unor conduite nesănătoase.

În ceea ce privește activitățile de combatere, acestea au fost desfășurate în cadrul a 17 acțiuni desfășurate în incinta și zona adiacentă unităților școlare. Au fost verificate mai multe societăți comerciale aflate în apropierea unităților școlare și au fost depistați peste 140 de elevi care absentau de la orele de curs.

Referitor la fenomenul de absenteism, polițiștii atrag atenția că acesta generează, pe lângă pierderi din sistemul de cunoștințe și o serie comportamente delincvente, iar efectul pe termen lung este inadaptarea socio-profesională generată de insuficienta pregătire educațională.

Partajează această știre

Lasă un răspuns