Bicicletele Velo Corvin sunt bunuri ale comunităţii. Cei care le distrug vor suferi rigorile legii.

 Regulamentul urmează să fie modificat astfel încât să prevadă şi sancţiuni suplimentare.
Încă de la punerea în funcţiune a sistemului de bike-sharing Velo Corvin ne-am confruntat cu tot felul de situaţii neplăcute generate de faptul că unii dintre utilizatori nu au înţeles menirea bicicletelor: aceea de a fi folosite regulamentar, în condiţii de siguranţă şi a fi apoi lăsate la dispoziţia altor persoane, în stare bună de funcţionare.
Facem un nou apel public pentru folosirea responsabilă a bicicletelor. Acestea sunt pentru plimbări PRIN ORAŞ (şi nu în afara lui). De asemenea, bicicletele nu sunt pentru trasee „off-road” şi nici pentru acrobaţii.
Reamintim utilizatorilor care „uită” să returneze bicicletele în staţiile de andocare că vor fi taxaţi pentru fiecare oră de utilizare (taxa fiind, acum, de 5 lei/oră, după prima oră de folosire).
IMPORTANT: fiecare bicicletă este monitorizată prin GPS, iar pentru fiecare bicicletă găsită defectă va fi tras la răspundere ultimul utilizator care a închiriat-o (vă reamintim că trebuie să inspectaţi bicicleta înainte de a o folosi, iar în cazul în care este defectă, aveţi la dispoziţie 3 minute să o repuneţi în stand, cu recomandarea de a apăsa şi butonul roşu cu semnul unei cheiţe de pe suportul de andocare).
Cu toate că ACTUALUL regulament de utilizare a sistemului de bike-sharing (pe care îl găsiţi aici: https://www.velocorvin.ro/termemi-si-conditii/ ) nu prevede în mod expres sancţiuni pentru folosirea necorespunzătoare a bicicletelor, se pot aplica măsuri în baza Codului Civil şi a Codului Penal. Astfel:
– persoana care nu returnează bicicleta va fi pusă să plătească pentru toată durata de timp în care a avut-o în folosinţă (indiferent de număr de ore/zile);
– persoana care deteriorează din culpă bicicleta poate fi chemată în instanţă pentru recuperarea prejudiciului, conform Codului Civil, (de exemplu persoanele care folosesc bicicleta pentru „acrobaţii”, ori pentru deplasări pe teren accidentat, sau persoanele care transportă o a doua persoană pe bicicletă, etc…);
– persoana care deteriorează în mod intenţionat bicicleta se poate alege cu o plângere penală pentru distrugere (infracţiune pentru care pedeapsa este între 3 luni şi 2 ani de închisoare sau amendă penală).
În plus, în zilele următoare, Primăria Hunedoara va demara procedura legală de consultare publică pentru o variantă MODIFICATĂ a regulamentului de utilizare a sistemului de bike-sharing care va cuprinde şi SANCŢIUNI SUPLIMENTARE pentru persoanele care nu respectă prevederile acestuia. Noul regulament propus va putea fi consultat pe site-ul www.primariahunedoara.ro la secţiunea „Transparenţă/ Proiecte de hotărâri aflate în consultare publică”, secţiune în care sunt enumerate şi variantele prin care persoanele interesate pot transmite propuneri. Vom anunţa şi aici momentul în care proiectul pentru noul regulament va fi postat pe site, precum şi noile sale prevederi relevante.
Încheiem prin a adresa mulţumirile noastre tuturor persoanelor care folosesc în mod responsabil şi corect sistemul de bike-sharing Velo Corvin.
Detalii despre întregul sistem găsiţi pe site-ul dedicat: https://www.velocorvin.ro/
Partajează această știre

Lasă un răspuns