Avram Iancu, în faţa unei noi provocări pe Dunăre

Bibliotecarul din Petroşani va înota pe Braţul Sf. Gheorghe.

Polisportivul Avram Iancu îşi arată, în aceste zile, forţa şi ambiţia talentului său, care l-a făcut cunoscut în lumea întreagă. El şi-a propus ca joi şi vineri, 7 şi 8 octombrie, să străbată înot tot parcursul Braţului Sf. Gheorghe, cale de 70 de km, într-o încercare dedicată prieteniei.

„Un destoinic profesor din orașul de la „capătul lumii”, Valentin Lavric, mi-a sugerat că ar fi frumos să înot toate cele trei brațe ale Dunării despre care am învățat, cu toții, la scoală. Este o idee cât se poate de bună pe care am îmbrățișat-o imediat, mai cu seamă că, în tot periplul meu european, pe Dunăre, le spuneam colegilor de continent că Dunărea culminează cu o deltă unică în lume. Și că delta ne-a fost dăruită, de către bunul Dumnezeu, nouă, românilor”, scrie Avram Iancu pe blogul său.

Iar de aici până la punerea în practică nu a mai fost decât … o lungime de braţ şi iată-l pe Iancu înotând, de ieri, pe canalul navigabil.

„A venit timpul să înot brațul Sfântul Gheorghe al Dunării care are un curs sinuos desfășurat pe 112 km. Sfântul Gheorghe este cel mai vechi braț, care transportă 22% din volumul de apă al fluviului. Cea mai mare adâncime pe acest braț este de 26 m. Brațul a suferit transformări prin tăierea unui număr de șase meandre, lungimea sa scurtându-se la 70 de km navigabili. Această distanță o voi parcurge și eu înot, în două zile ( joi și vineri, 8 si 9 octombrie), fără costum de neopren, într-o temperatură a apei ce variază în jurul a 17-18 grade Celsius”, spune Avram Iancu.

El a ţinut să precizeze că şi-a programat acest eveniment pentru că polisportivul Ulise Galu organizează Delta Caiac Race, caiacistul fiind unul dintre cei care l-au însoţit de multe ori pe Avram Iancu în cursele sale de înot.

„Cu ocazia acestui înot nu vizez niciun fel de record. Nu doresc să mă poziționez în vârful nici unui top. (…) De această dată înot pentru promovarea minunatei noastre țări, pentru tinerii ce au regăsit în acțiunile mele „nebune” o sursă de inspirație, pentru prietenire. Prietenia între toți cei care trudesc la nivelul luciului de apă fie că sunt ei caiaciști, canoiști sau…înotători”, mai scrie bibliotecarul din Petroşani.

Anul viitor, dacă toate vor decurge bine, obiectivul lui Avram Iancu va fi parcurgerea înot a braţului Chilia, pe Dunăre.

Partajează această știre

Lasă un răspuns