Marinela Szekely, factor poştal în oraşul Simeria, a reuşit o nouă performanţă, clasându-se pe primul loc la ediţia din acest an a „Marşului Factorilor Poştali” din România, categoria feminină. Colegul său, Marian Olteanu, de la Oficiul Poştal Deva, s-a clasat pe locul al şaptelea.
Desfăşurat la Iaşi, la sfârşitul săptămânii trecute, concursul a reunit la start peste 500 de poştaşi din toată ţara, în cea mai veche competiţie profesională din România, ce datează din anul 1977.
Marinela Szekely: „Perseverenţa în antrenamente şi disciplina sunt foarte importante”
Am stat de vorbă cu Marinela Szekely, o doamnă amabilă care ne-a mărturisit, printre altele, că este pasionată de atletism şi că meseria pe care o are acum îi permite să se „antreneze” în fiecare zi pentru că parcurge cel puţin 15 de kilometri pe jos pentru a duce corespondenţa oamenilor din zona pe care o are în grijă la Simeria.
Accent Media (AM). De când lucraţi în cadrul Poştei Române şi când aţi început primele concursuri?
Marinela Szekely (MS): M-am angajat în Poşta Română în anul 2015. Un an mai târziu am participat la primul marş al factorilor poştali. Sunt foarte mândră de colegii mei. Mă susțin tot timpul, mă întreabă de rezultate. Zilnic, parcurg cam 15 km pentru distribuirea corespondenţei şi apoi fac şi antrenamente.
AM : Ați participat în țară la fazele preliminare, ați ajuns la Iași. Cum a fost concursul?
MS : Concursul de la Iași a fost foarte relaxat. Eram sigură pe mine. Presimţeam că o să câștig. Am mers pas la pas cu doamna care era pe locul doi, şi abia în ultimele sute de metri am mers mai tare. Pentru că nu am vrut eu să forţez. Dar știam că pot să câștig.
AM: Ceilalte concurente, cum au fost?
MS : Le cunoşteam pe multe colege, doar că în spate eu nu mă uit. Sunt atentă doar la cursa mea, nu mă interesează de altcineva din dreptul meu sau din spatele meu. Mă interesează doar cursa mea, să ajung la final cum trebuie din punct de vedere tehnic. Marșul este o probă foarte dificilă. Dacă nu știi să-l faci, e foarte dificil. Nu e vorba doar de mers; nu trebuie să îndoi genunchiul, nu trebuie să salți piciorul. Trebuie să mergi tehnic. Acum va urma Balcaniada şi acolo trebuie să respecţi toate cerinţele tehnice prevăzute de regulament.
AM: Care credeţi că sunt principalele elemente care vă caracterizează?
MS: Sunt un om normal, un om care muncește foarte mult. Muncesc și în cadrul Poștei, dar şi pentru concursuri. Îmi place competiția în sine. Eu am 45 ani şi îmi privesc vârsta şi meseria ca pe nişte provocări și ca exemple pentru cei mai tineri. Aș dori să promovez sportul, să promovez ceea ce-i bun, în sine. Cred că perseverenţa în antrenamente este foarte importantă Dacă nu suntem consistenți în antrenamente şi disciplină, nu rezolvăm nimic.
AM: Felicitări pentru performanţa realizată şi mult succes pe mai departe!
MS: Mulţumesc!
Maria Czane, directorul Oficiului Județean de Poștă și Curierat (OJPC) Hunedoara: “Iaşul a fost capitala poştaşilor”
AM: Poştaşii din judeţul Hunedoara s-au numărat printre cei mai buni din ţară.
Maria Czane (MC): Iașul a fost capitala poștașilor, găzduind cea de-a 44-a ediție a competiției profesionale sportive „Marşul factorilor poştali”. Au participat peste 500 de poștași din toată țara. Practic ne-am reunit acolo. Și, pe lângă această competiție, au mai fost și alte acțiuni.
Colega noastră de la Oficiul Poștal Simeria, Marinela Szekely, a câștigat locul I pe țară, la categoria femei, unde a parcurs peste 3.000 de metri.
Am adus și un băiat care a participat de la Oficiul Poștal de Distribuire Deva, Marian Olteanu, care a câștigat locul 7 pe țară, ceea ce nu este puțin lucru. Avem oameni foarte buni, oameni curajoși și, din fericire, cu un puternic spirit de echipă. Și asta este mare lucru.
AC: Din câte am înţeles, va urma Balcaniada.
MC: O să urmeze și Balcaniada. O să participe primii trei clasaţi la nivel naţional. Avem o discuție, împreună cu Fundația Poșta Română, să încercăm să facem chiar o echipă care să participe și la alte competiții profesionale sportive – de marș, de alergare – pentru că oamenii noștri chiar muncesc mult, alergă mult, iar rezultatele se văd şi în competiţii.
AM: Spuneaţi că au mai fost şi alte acţiuni. Puteţi detalia?
MC: Ce pot să vă mai spun este că avem doi colegi de la Oficiul Județean de Poștă, inspector de exploatare, Marius Bota și Mihaela Radic. Domnul Marius Bota a primit o diplomă pentru Arhitect al Eficienței, Mihaela Radic pentru Motorul Transformării.
Cu modestie vă mai spun că am primit şi eu o diploma în calitate de director al Oficiului Județean de Poștă Hunedoara, pentru cel mai destoinic.
Pe mine, pe noi cei care lucrăm în Poşta Română, ne bucură mult faptul că munca noastră este apreciată şi sperăm ca acest trend să se menţină în continuare.