Despre Radu ROȘIAN se vorbește că este un artist înnăscut cu un temperament lucid și un talent neliniștit. Este îndrăgostit de frumos și adevăr.
Un artist a căror lucrări sunt o oglindă în care se răsfrânge chipul nevăzut al autorului devenit un fluviu care alunecă spre sufletul iubitorilor de frumos.
… Nu l-am cunoscut până acum. L-am întâlnit însă în stațiunea balneoclimaterică Geoagiu-Băi. Am încercat prin firul dialogului să primesc răspunsurile așteptate.
A dovedit o fire studioasă, un adevărat spirit enciclopedic, care își exercită profesiunea cu pasiune, curaj și talent înnobilat, cu un farmec personal care îți fură parcă atenția.
Am reținut că este plasticianul care prin rodul trudei sale s-a înălțat deasupra zbaterilor de fiecare zi.
Ascultându-l, dovedește perseverență, echilibru, seriozitate și dragoste pentru studiu, dar și opulența pentru lucrul bine făcut – zestre care îi asigură dimensiuni umane și profesionale.
Iată și dialogul înfiripat:
– Putem afla câteva câteva date biografice?
– Da. Sunt născut în Hunedoara. Am lucrat printre altele la CSH, Castelul Hunedoara, o editură… Sunt artist plastic, licențiat la Facultatea de Arte – secția grafică – Timișoara. Actualmente sunt pensionar.
– Deci, aveți o meserie frumoasă…
– Fiind una vocațională este vorba despre un perpetuu act creator, este un mod de viață.
– De când această pasiune?
– Fiind o vocație, nu există un început cuantificabil.
– Care vă sunt reușitele?
– Pot puncta 36 de expoziții personale, 250 expoziții de grup, în țară și străinătate, peste 100 ilustrații de carte pentru copii etc. Sunt beneficiarul unor diplome din partea diferitelor instituții din țară și de peste hotare. Am participat la tabere și simpozioane în specialitate. De fapt, demersul unui artist nu constituie o evoluție liniar ascendentă, ci o permanentă sinusoidă cu urcușuri și coborâșuri, explorări, experimentări și trăiri profund emoționale.
– Cât despre agenda de lucru, ce ne puteți zice?
– Actul creator este un act inconștient, total irațional, prin urmare nu poate fi programat. Actul creator nu are un scop, nici de educare, nici de cultivare și cu atât mai puțin unul material, deci nu poți să ai o agendă de lucru.
– Privind gândurile de viitor?
– Sunt de liniște, de pace și sănătate.
Au consemnat Ioan Vlad, Georgeta-Ileana Cizmaș