Aradul are un nou Spital de Oncologie, construit la standarde europene

Inaugurarea clădirii s-a desfășurat în prezența vicepremierului Guvernului României, Cătălin Predoiu, a conducerii Consiliului Județean, reprezentată de președintele Iustin Cionca și vicepreședinții Ionel Bulbuc și Răzvan Cadar, a numeroase oficialități arădene, cadre medicale, reprezentanți ai mediului academic. Este un nou spital pe care administrația județeană îl finalizează, refăcând practic clădirea existentă și transformând-o din clădire edilitară într-una cu caracter spitalicesc.

„29 noiembrie 2023 este o zi emoționantă pentru comunitatea arădeană! Nu știu ce va reține istoria din ceea ce se întâmplă astăzi și în aceste timpuri la Arad, dar știu că pentru că, pentru arădenii de mâine, muncesc acum administrația locală, societatea civilă și mediul de afaceri, într-un parteneriat, cred eu, unic în România. Iar rezultatul acestui efort conjugat se reflectă și în calitatea sistemului de sănătate publică din județul nostru, pentru care mobilizăm toți oamenii de bună credință, toate energiile bune ale Aradului”, a subliniat Iustin Cionca.

Spitalul de Oncologie proaspăt inaugurat este un element important în infrastructura medicală înnoită a Aradului. „Era obligatoriu de realizat, fiindcă avem printre cei mai mulți bolnavi de cancer din România. Am început cu noul Spital TBC, construit integral din banii arădenilor, care a fost, în pandemie, singurul spital nou construit din România unde au fost tratați pacienții cu Covid-19. Abia l-am dat în folosință și a și trecut proba grea a luptei pentru viață. Am continuat cu Spitalul de Psihiatrie de la Căpâlnaș, construit de la zero de Consiliul Județean, după ce vechiul spital a fost retrocedat. În inventarul construcțiilor noi nu am pus la socoteală că am extins de două ori Unitatea de Primiri Urgențe, cu spații noi, sau că am dotat Ambulatoriul Spitalului Județean, că ne apucăm de modernizarea Spitalului Municipal, o clădire în vârstă de aprox. 250 de ani.

Acolo unde alții nu au îndrăznit nici să se apuce de lucru, noi reușim să terminăm investiție după investiție și să redesenăm, cu tușe moderne, secțiile și clădirile de spital”, a  declarat Iustin Cionca.

Consiliul Județean Arad are, pe lista de investiții, refacerea Spitalului de Psihiatrie din municipiul Arad și își propune să continue activitatea cu construirea de la zero a sediului Medicinei Legale și cu cel mai mare proiect arădean în sănătatea publică, Complexul Matern-Pediatrie, unde se vor grupa toate secțiile de pediatrie sub același acoperiș.

Investițiile Consiliului Județean Arad în infrastructura medicală nu s-au limitat la construcții. „Spitalul înseamnă și dotări, și personal. Suntem într-un parteneriat cu Facultatea de Medicină, pentru asigurarea resursei umane, asistenți medicali, medici. Cadre universitare se preocupă de formarea specialiștilor tineri, în care ne punem speranța de mai bine, ca Aradul să devină și datorită lor, cât și investițiilor pe care le derulăm, un pol medical important, care să confere încredere pacienților, care apelează la serviciile Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

Am constatat, atunci când mi-am preluat mandatul, că arădenii sunt tentați să se trateze în județele limitrofe sau chiar în străinătate. Asta m-a motivat să pun investițiile în sănătate pe primul plan, să asigurăm aici, acasă, aproape de pacienți, condițiile pe care le caută altundeva. Și reușim, an de an, investiție cu investiție, să credibilizăm sistemul de sănătate publică din Arad. Vă dau un exemplu: Laboratorul de Cardiologie Intervențională al Spitalului Județean a devenit un reper regional, după deschiderea în anul 2019, sub sigla Spitalului. Până astăzi peste 3500 de pacienți au beneficiat aici de tratament, și nu doar arădeni! Asta înseamnă că mii de oameni din județ nu au mai plecat la Timișoara sau Cluj, la Szeged sau Gyula, ci au rămas acasă și au plecat sănătoși la cei dragi.

Spuneam că spitalul bun presupune și aparatură modernă. Și aici ne-am străduit să asigurăm condiții, pe bani europeni. Avem astăzi 5 computere tomograf, un RMN, ecograf cardiac cu funcții avansate, aparate de radiologie și ecografe mobile pentru Unitatea de Primiri Urgențe. Cred că nu există secție fără aparatură nouă. Am refăcut blocul operator al Urologiei și al Chirurgiei de la Spitalului Municipal și depunem un proiect de finanțare pentru blocul operator de la Spitalul Județean. Secțiile ATI sunt astăzi înnoite și moderne. Și, deși construim un spital nou pentru copii, ne implicăm alături de Asociația Cetatea Voluntarilor și pentru amenajarea secțiilor vechi de Pediatrie, care astăzi sunt mai spectaculoase decât oriunde în țară”, a mai subliniat Iustin Cionca, în mesajul adresat celor prezenți la eveniment.

Florina Ionescu, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, a precizat importanța acestei secții în tratarea pacienților oncologici. „Inaugurăm astăzi unul dintre cele mai așteptate obiective care vizează dezvoltarea și modernizarea Secției Clinice de Oncologie Medicală. Județul nostru se confruntă cu un număr mare de pacienți cu afecțiuni oncologice, situându-se, din păcate, printre primele locuri din țară. În scurt timp, pacienții vor beneficia de condiții superioare de spitalizare, atât în regim continuu, cât și de zi. Acest spital a putut fi construit după normele în vigoare, cu circuite adecvate și cu spații suficiente pentru procedurile de specialitate. Următorul pas care va duce la dezvoltarea serviciilor medicale necesare pacienților diagnosticați cu afecțiuni oncologice îl reprezintă înființarea și dotarea unui laborator de imunohistopatologie, care ne va permite nu doar diagnosticarea precisă a tipului tumoral, dar va ajuta la stabilirea planului terapeutic cât mai exact și eficient pentru fiecare pacient în parte. Și, bineînțeles, pentru a putea oferi pacienților tratamentul complet al afecțiunilor oncologice, cea mai mare dorință a noastră este să punem bazele unui centru de radioterapie al spitalului, dotat cu toată aparatura și echipamentele necesare”, a subliniat managerul spitalului.

Șefa Secției Oncologie, dr. Cristiana Ilie, a vorbit despre această importantă realizare: „Ne bucurăm că pacienții oncologici vor putea beneficia de condiții optime de cazare și tratament într-o locație reabilitată, cu circuite și dotări la nivelul standardelor. Este un spital pentru pacienții cu nevoi speciale de îngrijire și tratament, în condiții de siguranță. Noi, personalul ne bucurăm pentru condițiile bune de lucru și siguranță la locul de muncă. Suntem o echipă de șase medici, din care patru medici tineri, care asigurăm partea integrată spital și ambulator. Statistic, cazuistica este numeroasă, cu 14407 de pacienți în evidența oncologică în anul 2022. Au fost 2207 spitalizări continue și 3459 spitalizări de zi, iar în ambulatoriu au fost 8398 de consultații. Activez de 30 de ani în cadrul Secției de Oncologie Medicală și, în sfârșit, a sosit momentul mult așteptat, după ani de lucru”.

Prezent la inaugurare, vicepremierul Cătălin Predoiu a vorbit despre rolul comunității în tratarea semenilor: „este foarte important modul în care toți cei aflați în suferință primesc atenție, diferența fiind făcută nu doar prin vorbe, ci mai ales prin fapte. Inaugurare unui spital este un eveniment plin de semnificație, pentru că aici vorbim despre o unitate medicală de nivel european sub aspectul organizării şi dotării imobiliare, inclusiv din perspectiva echipamentelor care vor utila spitalul”.

Ministrul a vorbit și despre importanța faptului că arădenii se pot trata acasă, în condiții la fel de bune ca și în alte unități medicale. „În trecut, foarte mulţi pacienţi erau nevoiţi să caute alte stabilimente medicale pentru a se trata, fie în Ungaria, fie în alte țări, ceea ce nu este nimic rău în sine, dar e mult mai dificil. A oferi acest spital arădenilor şi judeţelor limitrofe e un act de patriotism şi europeism”, a spus ministrul.

Valoarea lucrării și a dotărilor noului spital s-a ridicat la 16 milioane de lei, din care 13 milioane de lei sunt fonduri provenite prin Programul Național de Dezvoltare Locală, iar diferenţa de trei milioane de lei a fost asigurată din fondurile proprii ale Consiliului Judeţean Arad. Spitalul are o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 3.500 de metri pătraţi, 50 de paturi pentru spitalizare continuă şi trei paturi pentru spitalizare de zi.

Partajează această știre

Lasă un răspuns