Consiliul Județean Arad are o colaborare eficientă cu Liceul Special „Sfânta Maria”, materializat atât prin fonduri acordate direct instituției de învățământ, cât și prin proiecte derulate de CJA, dar de care beneficiază Liceul.
În ultimii 4 ani, Liceul Special „Sfânta Maria” a beneficiat de foarte multe investiții, fără precedent, care au schimbat efectiv nu doar clădirile, care sunt mai sigure, mai eficiente energetic, mai estetice, ci și actul educațional, prin dotările realizate la clase, prin asigurarea unui teren de sport nou și a unui microbuz școlar, de asemenea nou. Practic, deși cu o istorie seculară, avem un Liceu nou, cu condiții radical schimbate față de acum câțiva ani.
„Întotdeauna am fost aproape de instituțiile de învățământ special, pentru că aici găsim un sector vulnerabil, cu elevi cu dizabilități și care cu greu pot fi integrați în societate. Acest aspect, al sprijinului pentru învățământul special, îl găsim și la Liceul «Sfânta Maria», care a beneficiat în ultimii ani de importante investiții, pe care le putem considera istorice. Felicit și pe această cale conducerea Liceului, dar și pe fiecare cadru didactic în parte, pentru răbdarea și dragostea cu care se dedică acestei profesii”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Ionel Bulbuc, vicepreședintele Consiliului Județean Arad declară, la rândul său: „Liceul Special «Sfânta Maria» se află în responsabilitatea mea. În acești patru ani am dorit să schimbăm total fața liceului, să modernizăm și să asigurăm un cadru cât mai sigur și mai modern pentru toți, elevi și cadre didactice. Iar investițiile se văd: am asigurat în primul rând siguranța și eficiența clădirilor, prin reparații, modernizări, igienizări. Am adus un microbuz, am făcut un teren de sport. În 100 de ani nu s-a făcut, atât de mult, într-un timp atât de scurt, cât am realizat noi în patru ani”.
În ultimii patru ani (2021-2024), Liceul Special „Sfânta Maria” Arad a beneficiat de 21 de proiecte și finanțări pentru funcționare, cu o valoare totală de peste 5,57 milioane de lei, care însumează modernizări, reparații, igienizări, amenajarea unui teren de sport multifuncțional, dar și asigurarea funcționării instituției. La aceste proiecte se mai adaugă asigurarea de către Consiliul Județean a echipamentelor necesare în perioada pandemiei și repartizarea unui microbuz școlar (peste 146.000 lei).
În prezent se derulează și un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, de care vor beneficia 17 unităţi de învăţământ, la care se adaugă Clubul Sportiv Școlar „Gloria”, din municipiu, aici fiind inclus și Liceul Special „Sfânta Maria”; valoarea totală este de 5,36 milioane de lei. În cadrul proiectului, se vor achiziționa echipamente pentru dotarea unui atelier de practică (mecanică) IPT la Liceul Special „Sfânta Maria, cu materiale și echipamente de specialitate (aparat de sudură tip mig mag, aparat de sudură, dispozitiv de îndoit țevi, trusă de chei, menghine, mașină de găurit, mașină de înșurubat, polizor electric, banc de lucru, nicovale, compresor aer, dispozitiv de debitare, dulap scule, presă hidraulică, aparat de sablat, menghină, mini strung, mașină de frezat, freză CNC, gravator laser.
* * *
Liceul Special „Sfânta Maria” are o importanță deosebită pentru întregul județ, cu 250 de elevi, care frecventează cursurile ocupând întregul palier educațional, de la grădiniță până la cursuri postliceale. De asemenea, Liceul asigură act educațional și pentru 116 persoane (femei și bărbați) aflate în regim penitenciar.
Activitatea educațională se desfășoară în conformitate cu cerințele învățământului modern, în săli de clasă dotate corespunzător cerințelor predării-învățării pentru elevii cu deficiențe de vedere.
Având în vedere că fiecare an de studiu are activități didactice atât dimineața cât și după-amiaza (activități de studiu și recuperatorii), fiecare clasă beneficiază de sală proprie de curs.
În școală există:
- 28 de săli de clasă;
- 2 laboratoare: fizică și chimie;
- 11 cabinete, pentru: limba română, limbi străine, biologie, geografie, informatica (2), educație tehnologică (2), psihodiagnoză (2), deprinderi de viață;
- 3 cabinete pentru calificările profesionale: mecanică, industrie alimentară, masaj;
- bibliotecă;
- sală de lectură;
- club pentru activități artistice și recreative;
- sală de sport;
- sală pentru grădiniță, cu anexe corespunzătoare.